Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Рівна спина. Перший рік - найважливіший!

Рівна спина. Перший рік - найважливіший!

Завжди було сумно дивитися на підлітків, які йдуть, втягнувши голову в плечі і округливши спину. Через це вони відразу стають на сантиметрів десять нижче, та й в цілому виглядають досить жалюгідно. Інша справа, коли спина пряма, голова піднята, а очі впевнено дивляться вперед. На таких дивишся, і душа радіє!


Який хребет у немовляти?

Хребет у новонародженої дитини абсолютно прямий, без вигинів. Всі вигини формуються протягом першого року життя - ось чому він настільки важливий. Найпершим формується вигин хребта вперед в області шиї, так званий шийний лордоз. Це відбувається десь на четвертому місяці життя малюка. Ви можете легко уявити цю картинку - ваше чадо лежить на животику і активно піднімає голову вгору.

Через пару місяців з'являється грудний кіфоз, вигин назад в районі грудей. У шість місяців дитинка починає потихеньку сідати, і хребет викривляється. Ну і нарешті ще через кілька місяців з'являється останній вигин - поперековий лордоз. В цей час ваш малюк вже, як мінімум, піднімається на весь зріст і намагається стояти самостійно.

Що можна, а що ні в якому разі не можна

Деяким родичам прямо не терпиться, щоб дитина швидше почала піднімати голову вверх, сідати, стояти, ходити. На жаль, часто це може привести до поганих результатів. Це як раз той випадок, коли для формування правильного хребта ні в якому разі не можна поспішати, а треба все робити вчасно.

Раніше 6-7 місяців не варто дитину садити, інакше це призведе до викривлення хребта. Точно так само не варто і завчасно ставити дитину на ніжки. Через це може розвинутися плоскостопість. У новонародженого малюка дуже крихкі кістки. Тому батькам слід знати і дотримуватися певних правил.

Матрац в ліжечку повинен бути досить жорстким. Подушки на першому році життя лікарі не рекомендують, замість них під голову грудничку можна покласти складене в кілька разів простирадло або пелюшку.

Хребет підтримується м'язами, тому важливо зміцнювати м'язовий корсет. Коли дитині буде 4-5 місяців, для неї дуже корисні згинання-розгинання ніжок і ручок.

Коли дорослі беруть малюка на руки, вони повинні тримати його так, щоб голова, спина і попа немовляти знаходилися в одній площині.



Вам подобаються слінги і ходунки?

Ще кілька слів про різні новомодні пристосуваннях для дітей. Стрибунки, ходунки, кенгуру можуть значно полегшити життя мамі, однак при цьому спровокувати неправильне формування хребта дитини.

Виявляється, коли дитина переміщається за допомогою цих пристроїв, вага її тіла розподіляється нерівномірно, створюється надмірне навантаження на нижню частину спини і промежину. А це може привести до проблем зі здоров'ям.

А ось до слінгу лікарі ставляться більш терпимо, вважаючи, що з усіх пристосувань для носіння або пересування дітей до року вони найменш небезпечні.

Сонце, повітря і... їжа!

Хребет і кістки дитини будуються з матеріалів, що надходять ззовні. З їжі організм бере мінерали, особливо кальцій, і вітаміни. Їжа дитини повинна бути повноцінною. Мамам слід дізнатися у своїх лікарів, коли належить вводити який прикорм дитині, і намагатися дотримуватися цих рекомендацій.

Дуже корисні прогулянки на свіжому повітрі, спершу в колясці, а прийде час, і своїми ніжками! Той самий вітамін Д, який оберігає від рахіту, виробляється в шкірі в присутності сонячних променів, і про це треба пам'ятати.

Ну і останнє, про що ми ніколи не повинні забувати, скільки б нашим діткам не було років, хоч рік, хоч десять, - діти повинні рости в радісному, не в стресовому середовищі, тому що стреси пригнічують імунну систему, а від цього починаються всілякі захворювання , не тільки хребта.

Радості і здоров'я вам і вашим діткам!

За матеріалами alimero.ru

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по тижнях: сорок третій тиждень

Дитина

Ваш малюк вже відповідає на прості команди? Багато діток у віці 43 тижнів вже слідують простим командам батьків, таким як «Віддай це мамі». І з кожним тижнем у крихітки поліпшується не тільки розуміння, але і здатність спілкуватися. Вам все простіше стає розуміти, чого малюк хоче, тому що тепер він повідомляє це іншими способами крім плачу.

Розвиток дитини по тижнях: сорок другий тиждень

Дитина

У цьому віці дитина вже здатна розуміти прості команди і вказувати на те, що їй хочеться або потрібно (наприклад, на іграшку в іншому кінці кімнати). Також зараз малюк може почати відмовлятися від третього сну на добу, обходячись тільки нічним і одним денним сном – завдяки цьому у вас з'явиться можливість зробити свій графік більш гнучким.

Розвиток дитини по тижнях: сорок перший тиждень

Дитина

Ваш будинок напевно наповнений звуками дитячого гуління і белькотіння. Ви можете помітити, що вашому малюкові зараз подобається експериментувати з гучністю. Вищання і різкі викрики не дуже тішать батьків, але це – етап розвитку більшості дітей. Якщо ви хочете, щоб дитина поводилася тихіше, спробуйте говорити з нею пошепки – вона напевно притихне, щоб почути, що ви говорите. Або ж ви можете спробувати зображати мімікою звуки, які вимовляєте.

Розвиток дитини по місяцях: 11 місяць життя

За одинадцятий місяць життя дитина повинна набрати у вазі не менше 400 г; збільшення в рості – 1,5 см.

Малюк вже не тільки впевнено встає, тримаючись за нерухому опору, а й топає за рухомою (наприклад, за ходунками чи візочком). Звісно, є сміливці, які в цьому віці вже роблять перші самостійні кроки.