Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Гормональні контрацептиви - підходящий спосіб планування сім´ї

Гормональні контрацептиви - підходящий спосіб планування сім´ї

Регуляція народжуваності є однією з найважливіших проблем людства, але кожну жінку це питання хвилює більше з «прикладної» точки зору - як співвіднести можливу вагітність з кар'єрою і професійним ростом, матеріальними чинниками і навіть політичною ситуацією в країні. Використання гормональних протизаплідних засобів навіть з релігійної точки зору виправдовується теологами практично всіх релігій, і вже точно будь-які гормони в сучасних дозуваннях менш шкідливі для здоров'я, ніж будь-який вид аборту.

Принцип дії препаратів

Сучасні гормональні контрацептиви використовують в своїй основі тільки безпечні засоби, тому їх творцям вдалося добитися мінімальної кількості випадків прояву побічних явищ при збереженні високого ступеню захисту. В основі методу застосування гормональних засобів лежить ідея про запобігання овуляції, яка обов'язково повинна відбутися для успішного зачаття. Саме тому підібрати правильний гормональний засіб для конкретної жінки може тільки фахівець, оскільки фізіологія кожної жінки індивідуальна.

Контрацептивні таблетки - не так страшно, як розповідають

Найчастіше сьогодні використовують комбіновані гормональні контрацептиви в таблетках, при цьому щоденний прийом препарату забезпечує придушення овуляції і збереження потрібного гормонального профілю в організмі жінки. Доза гормонів в цьому випадку мінімальна, тому ризик розвитку побічних ефектів практично відсутній. Цей спосіб контрацепції ідеально підходить для жінок, які відповідально ставляться до власного здоров'я - пропуск прийому навіть однієї таблетки призведе до того, що протизаплідний ефект буде зведений до нуля і потрібно буде використовувати інші засоби контрацепції і продовжувати приймати таблетки для запобігання передчасній кровотечі.

Комбіновані оральні контрацептиви можуть призначатися пацієнткам будь-якого віку, навіть до настання першої вагітності - краще подбати про підбір препарату заздалегідь, ніж переривати першу вагітність і протягом тривалого часу лікувати подальше безпліддя. Після пологів можливе використання пролонгованих гормональних контрацептивів - вплив цих лікарських форм на організм складно передбачити заздалегідь і припинити введення препарату одномоментно досить складно.

Внутрішньоматкова спіраль і вагінальне кільце - засоби з повільним виділенням гормонів. Можливе використання внутрішньоматкових контрацептивних спіралей з повільним вивільненням статевих гормонів з депо, і сьогодні цей метод контрацепції вважається надійним, але не самим зручним - для введення і видалення спіралі обов'язкове відвідування лікаря. Комбінована контрацепція може використовуватися в тому випадку, якщо ймовірність вагітності повинна повністю виключатися, наприклад, при важких захворюваннях пацієнтки.

Приблизно за таким же принципом працюють спеціальні вагінальні кільця з постійним виділенням гормонів - такий засіб має вводитися один раз на місяць безпосередньо після закінчення менструальної кровотечі і залишатися до настання наступної менструації. Надійна контрацептивна дія гарантовано настає через сім днів після введення такого кільця, і надійно зберігається навіть під час менструації, причому навіть після випадкового видалення цього протизаплідного засобу необхідно його промити і ввести в піхву знову.

Пластир - ідеальний засіб для розсіяних осіб

При використанні спеціального пластиру також відбувається повільне вивільнення препаратів з депо, і препарат всмоктується в системний кровотік постійно. У цьому випадку необхідність дотримання схеми прийому таблеток також відсутня, тому цей засіб підходить активним жінкам, у яких на себе не так багато часу. За таким же принципом працює підшкірний імплантат з депо статевих гормонів, але цей метод контрацепції використовується, мало зважаючи на необхідність хірургічного втручання.

Будь-які методи довгострокової контрацепції виправдані в тому випадку, якщо планується використання цих засобів досить довго - і спіраль, і підшкірний імплантат вводяться як мінімум на 2-3 роки. Таблетки можна припинити приймати в будь-який час - досить просто завершити прийом останньої таблетки з упаковки і не починати нову платівку, і через місяць - два здатність завагітніти відновлюється у більшості жінок.

Постинор - використовувати можна, але не потрібно

Особливо слід згадати про «таблетки наступного ранку», препарати типу постинора. У складі цього лікарського засобу міститься величезна доза гормонів, і протизаплідну дію препарату буде забезпечуватися тільки за рахунок грубого втручання і потужного гормонального струсу, від якого організму доведеться оговтуватися досить довго. Краще підібрати надійний гормональний контрацептив для постійного прийому і не піддавати своє здоров'я невиправданому ризику, ніж судорожно вживати заходів для запобігання небажаної вагітності після випадкового або незахищеного статевого контакту.

Коли гормональна контрацепція протипоказана

Слід пам'ятати, що в будь-якому випадку призначити той чи інший метод контрацепції може тільки лікар, який комплексно оцінить стан здоров'я жінки, проведе необхідні аналізи та дослідження, а пізніше буде стежити за реакцією оргазму на препарат. Оцінка стану організму і вік жінки важливі при наявності шкідливих звичок (особливо куріння), схильності до тромбозів, ендокринних захворюваннях, доброякісних і злоякісних новоутвореннях.

У будь-якому випадку, сучасні протизаплідні засоби при правильному використанні гарантують протизаплідний ефект тільки під час використання. Фертильність жінки в переважній більшості випадків (у 98% пацієнток) відновлюється протягом двох-трьох місячних циклів.

За матеріалами maiden.com.ua

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Контрацепція – плюси і мінуси сучасних контрацептивів (частина друга)

Внутрішньоматкові спіралі

Цей метод контрацепції традиційно вибирають жінки, які вже народжували та найближчими роками не планують вагітніти. Внутрішньоматкова спіраль ставиться (на 3-5 років) лікарем під час місячних за відсутності захворювань, що передаються статевим шляхом, і нормального ступеня чистоти піхви, а також, за відсутності захворювань, при яких даний вид контрацепції протипоказаний (вони визначаються лікарем).

Контрацепція – плюси і мінуси сучасних контрацептивів (частина перша)

Вважається, що в двадцять років проблема з контрацепцією може бути тільки одна – її відсутність. Після тридцяти – усі вже розумні, абияк ніхто не сподівається, але тут встає інша проблема: як підібрати зручний і безпечний протизаплідний засіб?

Розквіт жіночої сексуальності доводяться на 30-35 років: юнацькі комплекси пішли, ерогенні зони знайдені, Камасутра більше не повергає в шок – здавалося б, живи і радій. Але, як завжди, в бочці меду не обійшлося без ложки дьогтю.