Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Які продукти включити в своє меню восени

Які продукти включити в своє меню восени

На дворі осінь, скоро почнеться сезон масових простудних захворювань, і тому пора починати піклуватися про свій імунітет. За допомогою осінньої дієти, при нагоді, можна навіть спробувати подолати застуду.


Головне правило - постарайся харчуватися повноцінно - з належною різноманітністю і збалансовано.

У меню варто включити:

• морепродукти та рибу - не рідше двох разів на тиждень;
• кисломолочні продукти;
• хліб з висівками і житній хліб;
• насіння соняшника і гарбуза;
• горіхи;
• яблука;
• гречану, пшеничну каші;
• вівсянку;
• яйця, особливо перепелині (краще натщесерце в сирому вигляді);
• салати, заправлені лимонним соком і оливковою олією;
• картопля - в запеченому вигляді.

Якщо твоя шкіра стала сухою і лущиться, потьмяніло, січеться або випадає волосся, ламаються або шаруються нігті, погіршується зір, варто запідозрити у себе наявність авітамінозу. Щоб уникнути його, налягай на свіжі ягоди, фрукти, овочі: сливи, кавуни, дині, обліпиху (в них містяться антиоксиданти і вітаміни С, А, Е та ін), заварюй чай з шипшини.

Солодощі заміни медом або прополісом (мед з теплим молоком - відмінний засіб від застуди), їж лимони (вітамін С в "чистому вигляді"), змішавши їх з цукром - ось тобі і десерт, пий соки (особливо корисний апельсиновий), випивай 1, 5-2 л рідини в день - і шкіра належним чином насититися вологою, приймай мінерали і вітаміни - комплексно. А крім цього дозволь собі келих-другий хорошого червоного вина, як винагороду за день, проведений в турботі про своє здоров'я.

Правильне харчування восени також допоможе тобі позбавитися від сезонної депресії. Позбутися від нападів нудьги, поганого настрою можна, приймаючи в їжу продукти, які по праву вважаються антистресовими.



Вибираючи з великого осіннього різноманіття фрукти, віддавай перевагу чорній смородині, грушам, цитрусовим, ківі. У них багато селену і вітамінів. Селен вважається хорошим антиоксидантом, здатним побороти депресію, спричинену процесом переокислення організму. Природні джерела селену - горіхи (волоські, кеш'ю), гриби, кабачки, спаржа, селера.

Заслужили славу афродизіаків морепродукти, особливо устриці, мідії.

Якщо трапився поганий настрій - покуштуй продукти, багаті йодом: хурму, фейхоа, цвітну капусту; вони, до того ж, підвищать твій психологічний імунітет.

Засумувалось ненароком? Приготуй на вечерю рибу, яка багата омега-3 - жирними кислотами. Страви підтримають твою емоційну стійкість, допоможуть тобі пручатися депресії. Подай до столу скумбрію, тунця, форель, сьомгу, сардини - напевно отримаєш задоволення.

Квасоля і макарони містять вуглеводи, здатні заспокоїти і розслабити. Це блюдо дещо важкувате для шлунка, але поєднання зі свіжою зеленню здатне зробити на градус-другий вище наявний рівень серотоніну - гормону радості. Серотонін діє на організм, заспокоюючи і піднімаючи настрій.

Гормон радості привносять шоколад і банани. До того ж, шоколад здатний підвищувати імунітет, зміцнювати нервову систему, поліпшувати настрій.

При нервовій напрузі, стресі рівень цукру в крові різко падає, тому варто поспішити за йогуртом і вершковим морозивом - чудовими антидепресантами.

Восени, як і в будь-яку іншу пору року, не варто зловживати міцними спиртними напоями - як і ліки, вони здатні викликати тимчасовий ефект - шкоди більше, ніж користі.

Не варто занадто часто пити міцний чай або каву. Стрес вони не проженуть, тільки порушать і загострять емоції, з рецепторів мозку витіснять аденозин, який настільки старанно виробляє ваша нервова система, щоб заспокоїтися. Пий більше соків, негазованої води, кисломолочних напоїв, молока і будеш здорова.

За матеріалами ivona.bigmir.net

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас