Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як правильно вибрати ліжечко для малюка

Як правильно вибрати ліжечко для малюка
 

Коли в будинку повинна з'явитися дитина, у її родичів відразу виникає безліч питань, пов'язаних з тим, що ж необхідно купити для новонародженого. У списку необхідних речей ліжечко займе неодмінно перше місце. Зараз в кожному дитячому магазині, на ринку, в інтернеті пропонується таке різноманіття продукції, що губишся у виборі.


Якщо ви вирішили перший час спати поряд з дитиною, то дитяче ліжечко не потрібне взагалі. Так простіше годувати дитину в нічний час на вимогу, малюк відчуває психологічно обох батьків, міцніше спить. При цьому, ваше ліжко повинно бути досить жорстким (не прогинатися під тілом малюка) і без подушки для дитини. На тому місці, де буде спати малюк, рекомендується підстилати чисту пелюшку. Але ж він не може спати весь час з вами?

Малюк росте, і у нього має бути своє спальне місце - спочатку ліжечко, потім ліжко побільше, підліткове. Так на що ж потрібно звернути увагу при виборі дитячого ліжечка?

В першу чергу, на матеріал, з якого воно виготовлене. Бажано, щоб він був натуральним (цільна деревина і фанера). Уточніть, чим покритий матеріал ліжечка - лаком, фарбою чи іншими речовинами. Який склад покриття? Чи є він безпечним для дитини? Адже багато діток під час прорізування зубів всі предмети пробують на смак.

По-друге, звернути увагу слід на безпеку. Так, безсумнівно, красиве і незвичайне ліжечко радує око. Але воно повиннр бути практичним і безпечним: без виступаючих деталей, які можна відламати і проковтнути, із закругленими кутами, щоб дитина не вдарялася. Потрібно перевірити, чи правильно зібране ліжечко, чи добре затягнуті шурупи, чи немає люфтів. Потрібно періодично перевіряти кріплення ліжечка, особливо, якщо дитина там активно проводить свій час: ходіння по ліжечку, повзання, стрибки малюка можуть розхитати механізми і кріплення. Тому, батькам потрібно переконатися в тому, що ліжечко стійке. Зверніть увагу на відстань між прутами решітки - вона не повинна перевищувати 6-7 сантиметрів, але в ідеалі - бути не більшою за 4-5 сантиметрів. Це важливо для того, щоб дитина не просунула голову або ступню між прутами.

Будьте обачними при покупці ліжечка: всі елементи і частини повинні бути гладкими, без гострих країв, про які можна подряпатися або порізатися. І конструктивні частини, і елементи дизайну повинні бути безпечними.

Якщо це ліжко-гойдалка, то воно повинно мати можливість фіксації в нерухомому положенні. Про те, чи потрібна колиска, до цих пір сперечаються і батьки, і педіатри. Колиска вважається нераціональним придбанням, зайвою витратою грошей. Як тільки малюк навчиться перевертатися, використання її потрібно припинити в цілях його безпеки. Психологи наполягають на колисці, в якій, на їхню думку, малюк почуває себе захищеним. А фахівці наполягають на використанні класичних моделей ліжка, адже колиска коштує недешево, а використовується мало. Але вибір завжди за батьками.

Колір і відтінок ліжечка ви можете вибрати, який захочете. Дуже зручно і практично, якщо передня планка регулюється по висоті. У такому випадку вам не доведеться в перші місяці життя малюка низько нахилятися. Потім, як підросте малюк, ви зможете самі виставити потрібну висоту планки. Колеса і будь-які системи гойдання повинні зніматися (вимикатися). Добре, якщо є силіконові накладки на верхньому краї стінок.

До ліжечка вам потрібно буде ще купити необхідні речі - матрац (він повинен щільно прилягати до всіх стінок ліжечка, бути жорстким і звичайно ж виготовленим з екологічно чистих продуктів), подушку (діткам до 3 років вона не потрібна, замість неї можна використовувати складену в кілька разів пелюшку), постільна білизна. Перед тим, як купувати постіль, потрібно знати точні розміри матрацика і ковдрочки. Матеріал, з якого виготовлена постільна білизна, повинен бути не тільки барвистим і модним, але і натуральним (100% бавовна, ситець, фланель). Вам знадобиться мінімум 2 комплекти постільної білизни, а простирадла повинні бути в більшій кількості, але їх можна замінити пелюшками. Балдахін - річ гарна, але практично не потрібна. Правда, влітку з його допомогою дитину можна захистити від комарів і мух. А так, він використовується для краси.

Нехай ночі вашого малюка будуть солодкими і спокійними!

Автор: Зайцева Ірина

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас