Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Спадкування: закони генетики в дії

Сім'я сонечок

Як і чому діти спадкують одні риси від мами, а інші від тата? Чи може у батьків з карими очима народитися синьооке немовля? Яку дитина успадкує групу крові, чий резус-фактор? Відповіді на всі ці запитання і навіть більше ви знайдете у даній статті.

Спрощено, кожна ознака в організмі (колір волосся, очей, група крові, резус-фактор) кодується двома генами. Реальна кількість генів, що визначають ознаку, значно більша. За кожною ознакою один ген дитина отримує від матері, інший - від батька.
У генетиці виділяють домінантні та рецесивні гени. Домінантний ген позначається великою буквою латинського алфавіту, і в його присутності рецесивний ген, як правило, не проявляє свої властивості. Рецесивний ген позначається маленькою буквою латинського алфавіту. Якщо за якоюсь ознакою організм містить два однакові гени (два рецесивних або два домінантних), то він називається гомозиготой за даною ознакою. Якщо ж організм містить один домінантний і один рецесивний ген, то він називається гетерозиготним за даною ознакою і при цьому виявляються ті властивості ознаки, які кодуються домінантним геном.

Наприклад:
А - домінантний ген, що визначає карий колір очей
а - рецесивний ген, що визначає блакитний колір очей
Можливі варіанти генотипу:
АА - гомозигота, карі очі
Аа - гетерозигота, карі очі
aа - гомозигота, блакитні очі

Приклад 2:
дружина АА - гомозигота, карі очі, обидва гени домінантні
чоловік аа - гомозигота, блакитні очі, обидва гени рецесивні
При утворенні статевих кліток (яйцеклітина і сперматозоїд), у кожну статеву клітинку (гамету) йде по одному гену, тобто в даному випадку жіночий організм утворює дві гамети, що містять по однгому домінантному гену, а чоловічий організм - дві гамети, що містять по одному рецесивному гену. При злитті статевих клітин зародок отримує за даною ознакою один материнський і один батьківський ген.

дружина АА + чоловік аа
Гамети: А, А, а, а
Дитина: Аа або Аа або Аа або Аа.

Таким чином, у даній ситуації в 100% діти матимуть карі очі і будуть гетерозиготами за цією ознакою.

Приклад 3:
дружина Аа - гетерозигота, карі очі
чоловік Аа - гетерозигота, карі очі
дружина Аа + чоловік Аа
гамети: А, а, А, а
дитина: АА або Аа або Аа або аа.
У даному випадку вірогідність народження дітей з карими очима(гомозигот) - 25%, гетерозигот з карими очима − 50% , гомозигот з блакитними очима − 25%

Приклад 4:
дружина Аа - гетерозигота, карі очі
чоловік аа - гомозигота, блакитні очі
Дружина Аа + чоловік аа
Гамети: А, а, а, а
Дитина: Аа або Аа або аа або аа.
У даному випадку 50% дітей мають карі очі і є гетерозиготами і 50% мають голубі очі (гомозиготи)

Спадкоємство резус-фактора кодується трьома парами генів і відбувається незалежно від спадкоємства групи крові. Найбільш значущий ген позначається латинською буквою D. Він може бути домінантним - D, або рецесивним - d. Генотип резус-позитивної людини може бути гомозиготным - DD, або гетерозиготным - Dd. Генотип резус-негативної людини може бути тільки - dd.

Наприклад :
дружина має негативний резус-фактор (dd)
чоловік має позитивний резус-фактор і є гетерозиготою (Dd)
дружина dd + чоловік Dd
гамети: d d D d
дитина: Dd Dd dd dd
У даній сім´ї вірогідність народження резус-позитивної дитини складає 50% і вірогідність народження резус-негативної дитини також складає 50%.

Іще приклад:
дружина має негативний резус-фактор (dd)
чоловік має позитивний резус-фактор і є гомозиготою за даною ознакою (DD)
дружина dd + чоловік DD
гамети: d d D D
дитина: Dd Dd Dd Dd
У даній сім´ї вірогідність народження резус-позитивної дитини складає 100%.

Закономірності спадкування групи крові:
Спадкоємство групи крові контролюється аутосомним геном. А і В домінантні однаковою мірою, а аллель 0 рецесивна по відношенню до них обох. Існує чотири групи крові. Їм відповідають наступні генотипи:
Перша (I) 00
Друга (II) АА ; А0
Третя (III) ВВ ; В0
Четверта (IV) АВ

Приклад 1:
дружина має першу групу крові (00)
чоловік має другу групу крові і є гомозиготой (АА)
дружина 00 + чоловік АА
гамети: 0 0 А А
дитина: А0 А0 А0 А0
Усі діти мають другу групу крові і є гетерозиготами за даною ознакою.

Приклад 2:
дружина має першу групу крові (00)
чоловік має другу групу крові і є гетерозиготой (А0)
дружина 00 + чоловік А0
гамети: 0 0 А 0
дитина: А0 А0 00 00
У даній сім´ї в 50% можливе народження дитини, що має другу групу крові, і в 50% народження дитини, що має першу групу крові.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Чи можливо запланувати народження близнюків

Кожна дитина народжується від злиття материнської яйцеклітини і батьківського сперматозоїда. У жінки протягом одного менструального циклу зазвичай дозріває лише одна яйцеклітина і, відповідно, народжується одна дитина. Чи можливо спеціально запланувати народження близнюків?

Що приховує резус? Резус-конфлікт

Трапляється так, що жінка, що має негативний резус крові, виходить заміж за чоловіка з позитивним резусом, але це зовсім не означає того, що їм варто відмовитися від народження у шлюбі дітей.

Резус-конфлікт

Чоловіків вибирають або по любові, або з розрахунку. А от вибір «за резус-фактором» навряд чи поширений. Тому є вірогідність отримати не звичайний сімейний конфлікт, а конфлікт біологічний (резус-конфлікт) на одному з найважливіших етапів сімейного життя - під час вагітності. Все може пройти досить непомітно, але трапляються і протилежні варіанти. Важливо знати про це більше.

Календар вагітності: тридцятий тиждень вагітності

Дитина

Маля вже завдовжки 38см і важить біля 1300 грамів. Воно продовжує швидко рости і залишається в своєму теплесенькому гніздечку.