Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Пологи: як це відбувається

Пологи: як це відбувається
 

Якщо ви чекаєте на первістка, напевно вам буде цікаво дізнатися, як же відбувається процес родової діяльності. Кожна майбутня матуся у ІІІ триместрі вагітності починає все частіше уявляти собі появу на світ своєї дитини. Вона продовжує мріяти про свого малюка, бачити його ручки, ніжки, на кого він буде схожий, які у нього очі...


І в той же час ми починаємо хвилюватися, переживати про майбутні пологи. Ми читаємо розумні книжки про вагітність і пологи, весь Інтернет. Також наші багатодітні знайомі самі можуть розповідати про своїх дітей, про пологовий будинок з власного досвіду. Не варто переживати, накручувати себе і метушитися. Краще заздалегідь налаштуватися на благополучні пологи, щасливу і здорову дитину і, звичайно ж, на грудне вигодовування!

Коли малюк з'являється на світ, його першим тестом є Шкала Апгар, за якою педіатри та акушери дають оцінку стану новонародженого . Результати фіксують через хвилину і через п'ять хвилин після народження, вони говорять про загальний стан дитини.

Перший етап пологів - розгладження шийки матки

Це етап, коли починаються перейми. Жінки, вагітні вперше, смутно собі уявляють, як це відбувається. Це як би кручення в животі, низ живота сильно тягне і болить. Вони частішають і припиняються. Багато жінок не звертають на них уваги, продовжуючи займатися своїми справами: мити посуд, прибирати, готувати їсти. Деякі навіть примудряються під час сутичок спати (з особистого досвіду і досвіду багатьох вагітних).

Ви можете проконтролювати свої перейми: перейми 1 хвилину - 30 хвилин пауза, 1 хвилину перейми -20 хвилин пауза. З кожним приступом переймів розширюється матка, яка готується до народження дитини.

Другий етап пологів - розкриття шийки матки

Цей процес найбільш тривалий і болісний. Шийка матки, як сказано було вище, розширюється з кожними переймами все більше. Це відбувається до тих пір, поки матка, шийка і піхва не утворюють цілий канал, по якому і повинна пройти спершу голівка, а потім і тулуб дитини. Про початок пологів говорить також і відходження навколоплідних вод.

Третій етап пологів - потуги

Просування плода полегшує відходження навколоплідних вод. Вони зволожують родовий канал. Коли перейми все більше посилюються, наступають потуги. Вони виникають через 3-5 хвилин, потім частішають. Під час потуг плід просувається по родових шляхах. Новонароджену дитину кладуть вам на живіт, обрізають пуповину, що з'єднувала вас з нею. З організму виходить послід і багато крові. Матка після цього скорочується і кровоточить.

У кожної жінки і вагітність, і пологи протікають суто індивідуально. І навіть у однієї і тієї ж жінки пологи бувають різними за своїми особливостями. Але жінки дуже сильні, вони здатні витримати пекельний біль заради того, щоб дати життя дитині!

Автор: Зайцева Ірина

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас