Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Батьківство – ще одна сходинка до зміцнення почуттів між чоловіком та дружиною!

Батьківство – ще одна сходинка до зміцнення почуттів між чоловіком та дружиною!
 

В кожному подружжі, яке набуває нового статусу – стає батьками, відносини, звісно, змінюються. Хтось стверджує, що в кращу сторону, хтось – навпаки. Але, у всякому разі, те, що маленький згорточок, який мирно посапує в ліжечку (а час від часу голосно кричить =) однозначно вносить суттєві корективи у звичне життя своїх батьків, стає його новим центром і змістом – це факт!


Інколи молоді матері скаржаться, що після народження дитини чоловік приділяє їй та малечі менше уваги, ніж хотілося б, є дещо відстороненим від різних клопотів, пов’язаних з вихованням чада. Що ж у свій захист говорять молоді татусі? Вони, натомість, спантеличені новою роллю (батька), не розуміють, чому вся увага, яка раніше належала виключно їм, тепер належить новому члену сім’ї. Відчувають стрес від відповідальності, яка звалилася на їхні голови. Все це говорить про те, що чоловік виявився не готовим до нової відповідальної місії (хто у цьому винен розберемося пізніше). І в результаті, в найбільш скрутній ситуації опиняється новонароджене маля: у мами післяродова депресія, батько не може розібратися у своїх відчуттях, починаються суперечки, образи…

Ні! Цього не можна допустити!Дорослі повинні вирішити всі наболілі питання, поділитися тим, що кого не влаштовує. і далі, у любові і взаємно допомагаючи та підтримуючи одне одного, ростити свою крихітку, на яку вони так чекали! А ще краще – не допустити такої ситуації взагалі. Адже її зародки можуть ховатися ще у відносинах майбутніх батьків під час вагітності жінки. Часто дружина сама віддаляє чоловіка від себе, а відповідно, - від майбутньої дитини. А потім скаржиться на брак уваги та участі у вихованні.

Найбільша помилка, якої може припуститися жінка – зробити вагітність своєю «особистою» справою. Так, вона має тут деякі привілеї – перша дізнається про вагітність, перша відчуває рухи малюка і починає їх розуміти, зрештою, лише вона виношує, вона народжує, вона - мати! Але роль чоловіка тут також далеко не остання! Буває, що жінка займає пасивну роль мучениці: «Бігайте всі навколо мене, бо я вагітна! Я буду народжувати і страждати!». Такою поведінкою вона ніби засуджує чоловіка за те, що йому легко живеться, а все звалюється на її тендітні плечі. Оскільки чоловік не може фізично бути вагітним (і слава Богу, в цьому ще один наш привілей, дівчата!=), - йому важко зрозуміти, що відчуває жінка. Він може тільки здогадуватися, але ці здогадки занадто абстрактні. Подружжя має говорити про це! Жінка повинна ділитися з коханим своїми переживаннями, страхами, з ким же іще, як не з ним – батьком. Натомість, якщо жінка ділиться своїми відчуттями, то чоловік вчиться їх розуміти і правильно сприймати всі зміни, які відбуваються з коханою. Це дає змогу реально відчути і усвідомити, що дитина вже дійсно існує!

Також, не лишнім було б, якби чоловік супроводжував дружину в клініку на черговий огляд гінеколога, брав участь у виборі пологового будинку, лікаря і т.п. Чудово, якщо майбутній батько буде підтримувати кохану під час переймів, чи навіть пологів, або «хвилюватися під дверима», а не «святкувати» роди разом з друзями подалі від пологового будинку. Якщо чоловік бере участь у процесі пологів якимось з перелічених способів, він не лише допомагає дружині, але й одразу включається в процес догляду за дитиною. Татусі, намагайтеся проводити якомога більше часу з дружиною і малюком! Запропонуйте свою допомогу у догляді за немовлям: поміняйте підгузок, допоможіть скупати, спробуйте заспівати колискову (малюкам дуже подобаються низькі чоловічі обертони, оксамитовий басовий тембр).

Це навчання – бути батьком і матір’ю – триває довго, але головне розпочати його вчасно, ще до того, як малюк народиться!

Успіху вам, майбутні мамусі і татусі! Будьте мужніми і терплячими! А головне – любіть один одного і своїх дітей!

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас