Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Кольки у немовляти. Як зарадити?

Кольки у немовляти. Як зарадити?
 

Малюк кожного вечора захлинається від плачу без видимої на це причини? Можливо він страждає від кольок. Кольки – це різкий біль у кишках, викликаний газами, що здувають животик дитини. З’являютьcя ці неприємні відчуття приблизно на другому тижні життя немовляти і зазвичай проходять до кінця третього місяця.


Одностайної версії щодо причини виникнення кишкових кольок немає. Деякі недавні дослідження показали, що ці болі не пов’язані з травним трактом, а є мігренями грудничка. Читала також версію про те, що кольки частіше мають хлопчики, і особливо діти тих матерів, які під час вагітності страждали від депресії, були неспокійними (хто зна, може й правда?). Більш «традиційна» версія, яка пояснює причину виникнення кольок – незрілість кишково-шлункового тракту малюка («Спочатку народжується дитина, потім дозріває кишечник» - Є.О. Комаровський). Багато лікарів стверджують, що причиною кольок є переїдання дитини (шлунок не може впоратися з надлишком їжі, і неперетравлена її частина призводить до утворення газиків). Якою б не була істинна причина появи кишкових кольок, батьків, думаю, більше турбує питання «Як цьому зарадити?».

Як зрозуміти, що в вашої дитини дійсно кольки?

Під час кольок дитина сильно плаче (характерний, пронизливий плач, який наростає ніби хвилями – відповідно до спазмів в животику), підгинає ніжки, або витягує їх і напружується, личко червоніє, при цьому можуть відходити гази, «буркотати» в животику, дитина може вигинати все тіло. Також, що характерно, часто кольки починають дошкуляти в другій половині дня, ближче до вечора (існує навіть тенденція, що кожного дня це трапляється практично в один і той самий час).

Профілактика кольок

Перед кожним годуванням викладайте малюка на животик на 10-15 хв., можна викладати маля на живіт мамі або татові для додаткового зігрівання.

Можна робити масаж животика (навколо пупка за годинниковою стрілкою, щільно приклавши долоню) – також перед годуванням.

Також, для профілактики кольок важливо позбутися зайвого повітря, яке поступає в шлунок малюка під час смоктання. Для цього важливо правильно прикладати дитину до грудей (аби вона захоплював не лише сосок, а й ареолу навколо нього). Для діток, які знаходяться на штучному вигодовуванні, існують спеціальні антиколькові соски. Після годування варто потримати дитину вертикально «стовпчиком».

Якщо ви годуєте грудьми – стежте за своїм меню, можливо в дитини непереносимість до певних продуктів.

Часто можна почути пораду – зігріти животик при кольках. Для цього можна використати пелюшку, попередньо нагріту з допомогою праски і складену вчетверо. Ми, наприклад (за порадою лікаря) клали на область пупка теплу суміш озокериту з парафіном (1:1). Потрібно розтопити озокерит та парафін на водяній бані, вистелити марлею (2 шари) дно лотка, і влити туди гарячу суміш. Коли застигне – покласти на животик (разом з марлею).Будьте дуже обережні! Добре перевірте температуру, щоб не обпекти маля! Полегшення має наступити через 10-15хвилин. Також, моя подруга розповідала мені один метод, яким вони рятувалися від нападів кольок (точніше рятували свою донечку). Він теж полягає в зігріванні: тільки-но дитина починала плакати від болю в животику – її загортали в теплий шерстяний плед, де маля швидко зігрівалося (як стверджують батьки Марусі – ефективно!=)

Інколи допомагає газовивідна трубка (ввести в пряму кишку на 1-2 см.)

Існують і спеціальні медичні препарати, які допомагають при кольках (тут вже потрібно порадитись з лікарем, самолікуванням краще не займатися!).

А головне – зберігайте спокій, адже ваша тривога передається малечі. Розмовляйте з дитиною спокійним, розміреним тоном, погладьте по голівці, животику, пригорніть... І все швидко пройде!

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас