Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Купання малечі. Що вибрати: дитячу ванночку чи «дорослу» ванну»?

Купання малечі. Що вибрати: дитячу ванночку чи «дорослу» ванну»?
 

Купання – одна з основних процедур щоденного догляду за немовлям. Але, незважаючи на всю банальність даної процедури, часто виникає багато питань, пов’язаних з різними етапами її організації. Одне з таких питань: в якій ванні купати маля – у спеціальній дитячій, чи у звичайній «дорослій»? Батьки, звісно, самостійно вирішать, як буде зручніше для них та їхньої малечі, але деякі аргументи на користь першого та другого варіантів пропонуємо нижче.


Дитяча ванночка має ряд переваг: знадобиться менше води, її можна переносити із ванної кімнати в дитячу, якщо там, наприклад, тепліше. Є в неї і недоліки: воду, яку батьки набирають перед купанням, потім доводиться зливати, що не надто зручно, адже ванночка, наповнена водою – досить важка.

В магазинах можна знайти набори, де до ванночки додається спеціальна підставка, яка кріпиться на бортиках «дорослої» ванни, і мамі (татові, бабусі…) не доводиться під час процедури купання нагинатися і стояти в незручній позі. Ще більше облегшує процес купання ванночка з отвором для зливу води. Багато сучасних моделей дитячих ванночок мають підголівники і рифлене дно, які не дають малюку сповзати під воду (можна окремо купити спеціальну підстилку-мочалку).

Все більше батьків останнім часом використовують для купання дитини звичайну «дорослу» ванну. Це, звісно, звільняє від необхідності носити тягарі, наливаючи і зливаючи воду. Для такого методу купання можна придбати спеціальну підставку з підголівником, яка фіксує тіло дитини (ставиться на дно «дорослої» ванни). Одна з найбільших переваг купання у великій ванні – в ній багато простору, тут можна активно плавати, пірнати, а не просто похлюпатись, як в тісній ванночці.

Існують різноманітні пристосування, надувні комірці, які одягаються на шию і підтримують голівку малюка під час купання (купляючи такий – уважно вивчіть інструкцію, де чітко вказано з якого віку можна використовувати дану річ і як правильно це робити). Використовуючи загальну ванну для купання немовляти, ретельно вимийте її перед тим, як набрати воду, використовуйте при цьому безпечні дезінфікуючі засоби (можна помити ванну звичайною харчовою содою).

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас