Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Знайомство малюка з горщиком. Коли вже «пора»?

Знайомство малюка з горщиком. Коли вже «пора»?
 

З якого віку привчати дитя справляти свою нужду у горщик? Це питання цікавить, мабуть, кожну люблячу матусю. Не можна відставати від сусідського хлопчика, який заледве навчився сидіти, і тут вже й на горщик «успішно ходить» (за словами його матусі), та й на підгузках непогано було б заощадити, і взагалі, пора дорослішати! Так думають багато матерів і, не покладаючи сил, в усіх існуючих енциклопедіях та на сайтах (на кшталт цього) шукають заповітну інформацію, точніше цифру: з якого віку «пора», чи не спізнилися ми?


Відповідь на це питання однозначна – кожна сім’я (в особі мами і тата) самостійно визначає, коли прийшов час знайомити малюка з горщиком. Але для того, щоб приблизно зорієнтувати Вас у вікових рамках, подаємо наступну інформацію: природній контроль над випорожненнями розвивається на другому році життя. Тобто, коротко кажучи, до цього віку (до року-півтора) Ви, звісно, можете виробити у маляти умовний рефлекс пісяти за командою «пі-пі», але кому це потрібно?

На першому році життя дитина ще не здатна контролювати процеси сечовипускання і дефекації (вони підкоряються безумовним рефлексам). Тобто, якщо Ваше дитя все-таки попісяє на горщик, то це трапиться або випадково, або просто воно зрозуміло, що мама все одно не відчепеться…=) Повторимось, психологічна і фізична готовність дитини до привчання до горщика настає після 15-18 місяців (іноді вона з’являється після 2 років), причому дівчатка бувають готовими до такого навчання дещо швидше за хлопчиків.

Надіюся, ця інформація заспокоїть матусь, які наполегливо висаджують своїх 6 місячних малюків на горщики, та сердяться, коли не отримають очікуваного результату. Звісно, нічого поганого не має у ранньому висаджуванні на горщик, навпаки, якщо Ваш малюк не протестує – нехай знайомиться з новим предметом інтер’єру, з яким ближчим часом доведеться часто контактувати. Лише один нюанс – не вимагайте справляти нужду за командою і не сердьтеся на малюка, якщо йому це не вдалося.

Невдоволення мами – це найгірше покарання для малечі, яка природньо постійно хоче бути найкращою, улюбленою і похваленою, такою, яка все робить правильно. А засмучувати маму – це неправильно, «отже зі мною щось не так…?».

Не поспішайте, на все свій час, наберіться терпіння, і у Вашого малюка все вийде!

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас