Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розважальне навчання: нова концепція освіти

Розважальне навчання: нова концепція освіти
 

Поки ми, батьки і вчителі, бідкуємося про те, що наші діти зовсім не хочуть вчитися. Що їх цікавлять лише комп'ютерні ігри, соціальні мережі і безглуздий серфінг в Інтернеті. Що вони ставляться до життя несерйозно і нераціонально. І що з них взагалі “невідомо, хто виросте”. В той самий час у деяких країнах такі самі батьки і вчителі вже активно працюють над необхідними в умовах сучасності змінами в системі освіти. І якщо ми наразі маємо лише жалі, в них вже є нова концепція навчання.


Народжені digital-революцією

Сучасні діти народжуються і розвиваються в часи бурхливого розвитку цифрових технологій. Все, з чим ми почали знайомитися вже у більш-менш дорослому віці, їм відоме з пелюшок. Комп'ютер, Інтернет, мобільні пристрої вони опановують ще до того, як потрапляють до школи. Це не може не позначитись на характері їхнього світосприйняття, мислення, на їхній поведінці. Тому для них не зовсім підходять традиційні методики навчання. З цього випливає першочергове завдання освітян — зміни. Але змінювати слід не дітей (забираючи в них мобільні телефони і блокуючи доступ в Інтернет). Змінювати потрібно методику.

Приємне і корисне

Передусім західні педагоги і психологи пропонують не відхрещуватись від цифрових технологій, як від чуми, а навпаки активно залучати їх до навчального процесу. Ідея полягає не в тому, щоб зробити з класної кімнати комп'ютерний клуб, а в тому, щоб ефективно використовувати технологічні досягнення сьогодення. По-перше, це відповідає інтересам і смакам молодого покоління. По-друге, вони дійсно мають величезний освітній потенціал. Перетворення сфери розваг на потужну просвітницьку платформу — це основний принцип нового навчального формату едьютейнменту (англ. edutainment) або розважального навчання.

Ігри, в які грають у школах

Яскравий приклад едьютейнменту — освітні комп'ютерні ігри. Спеціалісти стверджують, що їхнє залучення до навчання суттєво підвищує мотивацію дітей до засвоєння нових знань, а також має позитивний вплив на їхні інтелектуальні здібності. На сьогоднішній день існує безліч цікавих і корисних відеоігор, за допомогою яких можна опанувати той чи інший навчальний матеріал. Основи біологічної науки у формі детективного квесту (History of biology), покрокова стратегія із всесвітньої історії (Civilization IV), віртуальний пазл на знання геополітичного устрою світу (Maps Jigsaw Puzzle), курс з математики у вигляді шпигунської операції (Operation Math) — це лише окремі пункти з величезного списку, що постійно оновлюється.

Місія нездійсненна

Деякі педагоги пішли в цьому напрямку далі і спробували побудувати увесь навчальний процес за структурою гри. Так, в американській школі “Quest to learn” уроки перетворені на місії, оцінки — на рівні (від новачка до вченого гуру), а вчителі виступають в ролі досвідчених провідників. Помилка не вважається підставою для розпачу: проблемний рівень можна пройти заново і ретельніше пропрацювати питання. У такій формі дітям вчитися легше і цікавіше. Вони припиняють ставитись до навчання як до фатального обов'язку чи примхи батьків. Поєднання навчання із грою породжує асоціацію знань з виграшем: хто успішніше вчиться, стає переможцем (спочатку у грі — потім у житті).

Час змін

Формування в дітей саме такого уявлення про сенс освіти є головною метою концепції едьютейнменту. Можливо, нашим освітянам вже час потрошку переймати досвід західних колег і направити максимум уваги та зусиль у потрібне русло. Великі зміни починаються з маленьких кроків.

Тому, шановні батьки, годі чекати, поки гора (вітчизняна система освіти) прийде до Магомета (прогресивні зміни). За допомогою комп'ютера та Інтернету можна самостійно розпочинати побудову “школи майбутнього” для своєї дитини.

Автор: Анастасія Шерепітко

Комп'ютерні ігри дійсно відіграють важливу роль у розвитку дитини, адже як всім відомо, діти найкраще засвоюють інформацію у грі. На сайті online-gamez.ru ви знайдете безліч навчальних дитячих ігор онлайн, і зможете підібрати для свого малюка найкращі з них, які допоможуть йому не тільки весело проводити час, а й навчатися граючи!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас