Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як почистити носик дитині?

Як почистити носик дитині?
 

Перші дні після народження дитини особливо хвилюючі для мами. Як правильно взяти на руки новонародженого, як змінити підгузник, як годувати, як обстригти крихітні нігтики?.. стільки запитань виникає! Мама час від часу схвильовано нахиляється до малюка, перевіряючи чи дихає він, кілька разів вже перерахувала пальчики на ручках і ніжках =) І як же тривожно стає, коли із дитячого ліжечка долинає сопіння крізь забитий носик.



Дитя вередує, відмовляється їсти. Справа в тому, що носові ходи в новонароджених вузькі і при найменшому накопиченні слизу чи кірочок носове дихання порушується. Оскільки новонароджений не вміє ще дихати ротиком, це викликає сильний дискомфорт і занепокоєння у крихітки (зрозуміло, чому запропоновані груди дитя ігнорує і починає ще більше плакати, можливо воно й зголодніло, але як їсти із забитим носом?).

Як же правильно почити носик новонародженого?

Слизова оболонка носа постійно виробляє слиз, на який осідають пилинки і мікроорганізми із повітря, яке малюк вдихає. Слиз висихає і утворюються кірочки. Завдання мами – щоденно очищати носик від відходів, що накопичуються, зволожувати носові ходи.

Для цього існує кілька способів. Найпоширенішим є наступний: скористайтеся ватною паличкою, змоченою в рослинну олію. Обережно введіть паличку в носовий прохід (на 1-1,5 см), імітуючи вкручувальні рухи. Лікарі часто рекомендують використовувати морську воду (замість олії), або фізрозчин, який Ви можете приготувати самостійно (у 1 літрі кип’яченої води розчиніть чайну ложку солі), або купити в аптеці («Ізотонічний розчин натрій хлориду»). Солона водичка розм’якшує кірочки, зволожує носик. Інколи після обробки носового ходу фізрозчином, є необхідність додатково скористатися спеціальним дитячим носовим аспіратором (якщо слизу дуже багато, коли малюк, наприклад, захворів). Часом матері використовують і грудне молоко для очищення носика (закапують крапельку-дві в носовий прохід, після чого ватною паличкою чи джгутиком видаляють розм’якшені кірочки). Тут Ви вже самі маєте обрати варіант, який Вам «ближче до душі», чи випробувавши кілька, зрозумієте, який для Вас є найбільш зручним і ефективним.

Використовуючи будь-який із запропонованих методів, будьте дуже обережними! Не вводьте ватну паличку надто глибоко, очищайте лише видиму частину носових ходів, не крутіть паличкою надто активно і різко, добре, якщо у Вас буде «асистент», який трохи притримає голівку малечі (дітки, зазвичай, не люблять подібних процедур, пручаються і крутять голівкою).

Пам’ятайте, набагато легше запобігти проблемі, ніж потім долати її наслідки. Підтримуючи у кімнаті відповідний температурний режим (18-20 °С) та вологість повітря (40-60 %), багато гуляючи з дитиною на свіжому повітрі, регулярно зволожуючи носик -  Ви не матимете проблем із твердими кірочками і забитим носиком. 

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас