Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Роль спілкування в сім’ї

Роль спілкування в сім’ї
 

Чим відрізняється сім’я від просто групи чужих людей? Таке, наче, дивне і смішне питання. Члени сім’ї пов’язані безліччю спільних інтересів, справ, вони разом живуть, спільно проводять багато часу, вони люблять один одного! Але навіть маючи спільну мету в житті і безліч зв’язків, сім’ї часто перетворюються на групи чужих, незацікавлених одне одним людей. І все це – через брак спілкування!



Хтось обуриться: «Як же сім’ї не спілкуватися? Кожен день члени сім’ї обмінюються безліччю слів та речень!». Зауважте, не завжди вимовляння слів, які адресуються іншій людині, можна назвати розмовою, бесідою. Розмова потребує взаємного контакту, слухання і обміну думками. Важко назвати спілкуванням ті моменти, коли жінка роздає доручення дітям чи чоловікові, наслідуючи своїм тоном військового командира, чи сухо оголошує: «Обід на плиті. Буду пізно!», або «Не забудьте вигуляти собаку!». Чи можуть ці фрази, кинуті поспіхом, «на автоматі», називатися «родинною розмовою»?

Сім’я перетворюється на групу чужих людей, а їх спільний дім – осередок сімейного вогнища, – на готель, в якому люди просто ночують, а на ранок розбігаються хто-куди, не цікавлячись один одним. Не допустіть, щоби такий, вельми типовий сьогодні сценарій, спіткав Вашу сім’ю! Добре слово, щира зацікавленість, увага – творять дива. Розмова об’єднує сім’ю, створює відчуття близькості і безпеки. І хоч часу так мало, бо треба їхати, бігти, летіти, щоб заробляти гроші, «крутитися», забезпечувати сім’ю... Пам’ятайте: спочатку ми не знаходимо часу для розмов, а згодом, коли віддаляємось один від одного, – вже не знаходимо і спільних тем. У кожного свої справи, свої проблеми, всі поспішають… «Життя тепер таке…». Зупиніться на хвильку і подумайте, що є дійсно важливим, на що має завжди вистачати сили і натхнення?

Тоді Ви зрозумієте, що на розмову час знайдеться завжди. Чудова нагода поговорити – за спільною трапезою, що зараз, нажаль, теж стало чимось нереальним, адже в кожного свій розпорядок дня і свої справи. Чудовою традицією є спільна родинна вечеря, і, звичайно, недільний обід. Попіклуйтеся, аби це стало вашою сімейною традицією, якої всі дотримуватимуться. І ніякого телевізора на кухні! Тільки смачні страви, приготовані з любов’ю, і живе спілкування. Також дуже постарайтеся частіше влаштовувати спільні прогулянки, походи. Не виходить? Тоді хоча б перед сном знайдіть кілька хвилин для теплої розмови. Говоріть про все! Про роботу, школу, речі, які Вас розсмішили і засмутили, про ваші мрії, плани, про події в державі, соціумі, про те, як пройшов день. Можливо хтось з рідних має якісь проблеми чи потребує поради або підтримки?

Погодьтеся, на спілкування з тими, кого любите, час знайдеться завжди! Не нехтуйте цим.

Автор: Марта Павлюк
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас