Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Рецепти традиційних Різдвяних страв

Рецепти традиційних Різдвяних страв
 

Кутя

400 г пшениці
200 г маку
1 скл. лущених горіхів
3-4ст.л. меду
2 ст.л. цукру
по 100 г родзинок, кураги, чорносливу.



Пшеницю добре промити, залити холодною водою у співвідношенні 1:2. Варити до готовності, відцідити і вистудити. Мак залити окропом, варити, поки не випарується вся рідина і мак не стане розсипчастим. Розтерти в макітрі, або змолоти на м’ясорубці. Родзинки, курагу і чорнослив запарити. Пшеницю вимішати з маком, додати подрібнені горіхи і сухофрукти, мед та цукор.

Різдвяний кекс

10 г сухих дріжджів
50 г цукру
50 г лимонної цедри
25 г мандаринової цедри
125 г вершкового масла
4 ст.л. рому
100 мл молока
150 г родзинок
дрібка солі
500 г борошна
5 яєць
100 цукрової пудри
ванільний цукор
100 г волоських горіхів та 100 г мигдалю

З'єднати цукор, тепле молоко, 5 ст.л. пересіяного борошна і дріжджі. Накрити полотняним рушничком і відставити на 30 хв. у тепле місце. Тим часом в окремій посудині змішати родзинки, цедру, ром, волоські горіхи і мигдаль.

Білки відокремити від жовтків. Жовтки вимішати з рештою борошна та м’яким маслом, додати збиті білки і приготовані суміші (родзинок, горіхів, цедри та рому і молока, борошна та дріжджів). Замісити тісто, накрити рушником і відставити на 1,5-2 год. Після цього викласти тісто у змащену маслом форму і знову відставити на 40 хв., щоб тісто вдруге підійшло.

Пекти в розігрітій до 180°С духовці 15-20 хв.

Коли кекс охолоне - посипати його цукровою пудрою.

Пампушки

30 г дріжджів
250 мл молока
2 ст.л. цукру
півлимона
60 г маргарину
1 яйце
125 г повидла

Дріжджі розвести в теплому молоці, всипати по 1 ст.л. борошна та цукру і поставити у тепле місце на 15 хв., щоб тісто підійшло. Додати решту цукру, цедру та яйце. Усе перемішати, додати борошно і маргарин, замісити. Накрити полотняним рушничком і поставити у тепле місце. Коли тісто збільшиться в об'ємі вдвічі - ще раз перемісити. Зачекати кілька хвилин, щоб знову підійшло. Сформувати пампушки, начинивши їх повидлом (начинку можна варіювати на власний смак, наприклад: начинити пампушки тертим маком, яблуками, вишнями чи сиром). Смажити пампушки у великій кількості добре розігрітої олії, холодні посипати цукровою пудрою.

Смачного всім і веселих свят!

Автор: Марта Павлюк
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас