Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Проколюємо вушка маленьким принцесам

Маленька дівчинка

Залишивши осторонь питання свободи особистості, задумаємося, чому батьки так поспішають проколювати вушка своїм маленьким принцесам? Що це - дань моді, батьківська пихатість або каприз самої дитини? І якщо рішення вже ухвалене, то які сережки вибрати, де провести цю процедуру і як потім доглядати вушка?

Мотиви для проколу вушок своїм дочкам у всіх батьків різні: для когось - це проходження культурним і релігійним традиціям, як, наприклад, в Індії і в Туреччині, де проколювання вух новонародженим або дітям в перші роки життя є особливим таїнством, ритуалом посвячення в нове життя. Хтось надягає сережки зовсім малятку ще в пологовому будинку, особливо це поширено в США.

Більшість «наших» батьків, чиї дочки в найніжнішому віці вже красуються в сережках, пояснюють своє рішення просто: красиво. А часто дорослі просто не витримують під натиском напучень дівчаток. Молоду модницю теж можна зрозуміти: у Машки, Наташки і Дашки сережки вже є, а у неї ще немає. Ось тут-то мама з татом і «ламаються».

У якому віці проколювати вушка дитині?

Думки з цього приводу розходяться. Офіційна медицина не рекомендує проколювати вуха до трьох років. У той же час останні дослідження показують, що проколи мочок пізніше 11 років збільшують ризик розвитку келоїдних рубців на місці проколів. Окрім цього, лікарі попереджають: на мочці вуха знаходиться безліч точок, пов´язаних з очима, зубами, язиком, м´язами обличчя і внутрішнім вухом. Тому, як затверджують медики, прокол - справа не така вже безпечна. Невдала спроба може викликати хворобливе роздратування точки і пов´язаного з нею органу.

У свою чергу, дитячі психологи наполягають на тому, що вставляти сережки краще до 1,5 років, коли дитина ще не відчуває страху і швидко забуває про біль. Коли дочка підросте, буде складніше - капризи, істерики, сльози. І тоді доведеться чекати, поки дитина сама усвідомлено цього захоче, знаючи і розуміючи, що буде боляче. Багато мам керуються власним досвідом із цього питання. Вони ще пам´ятають про піонерські табори і про подружок, які проколювали мочку змоченою в духах голкою. А замість сережок в дірки вставляли нитки. Доглядати ж за такими проколами було дуже складно. Аргументація таких мам гранично проста - вже краще я простежу за цим процесом, ніж одного разу моя дочка порадує мене заявою, що сусідка проколола їй вушка тією самою горезвісною голкою.

Де і хто повинен це робити?

У даний час проколоти дівчинці мочки можна практично в будь-якому салоні краси. У цьому випадку використовуються так звані «пістолети»: це швидко, гігієнічно і безболісно. У «пістолет» заправляються медичні сережки - гвоздики, зроблені із спеціальної хірургічної сталі. Займає ця процедура буквально декілька хвилин.

Але є мами, які не довіряють професіоналізму косметологів у салонах. Тоді можна звернутися до фахівця, добре знайомого з рефлексотерапією (рефлексотерапія - група методів лікування, заснованих на роздратуванні біологічно активних точок поверхні тіла, дія на яких обумовлює рефлекторні реакції різних органів і систем організму; адже не секрет, що мочка вуха є зоною, впливаючи на яку, іглотерапевти впливають на багато важливих функцій організму). Знайти такого фахівця можна, як правило, в комерційних медичних центрах.

Як доглядати проколоті вушка?

Робити це потрібно щодня, і тут існує два варіанти:
Заклеїти місце проколу медичним клеєм, закріпивши таким чином сережки, і не чіпати, не прокручувати, не протягати їх (особливо це стосується зовсім маленьких дівчаток), поки клей поступово не зійде сам. Після цього щодня протирати мочки однопроцентним розчином саліцилового спирту або будь-яким спиртним розчином до повного загоєння. Відразу після проколу щодня рясно промивати мочки трипроцентним перекисом водню, потім спиртом. Якщо з´явилися хворобливість, червоність, припухлість, робити примочки із слабкого розчину марганцівки до повного загоєння. При тривалому запаленні слід звернутися до лікаря.

Усім сестрам - по сережках

Сережки, призначені маленькій модниці, повинні бути легенькими, без підвісок, бажано золотими, з круглою дужкою. Це можуть бути також «гвоздики», що надягають при проколі «пістолетом». Фахівці рекомендують проколювати вуха взимку, оскільки в цей період року зменшується ризик занесення інфекції. Але у свою чергу треба бути дуже обережними з надяганням шапок і светрів.

Безумовно, батьки вибирають самі, коли і де проколювати вушка своїй красуні. Але все таки радимо почекати, поки дівчинка підросте і сама висловить бажання носити сережки - для неї це буде великий подарунок, вона відчує себе дорослою і красивою, а це дуже важливо. Можливо, не варто поспішати, тоді ваша дочка відчує радість від нової прикраси повною мірою.


(За матеріалами nanya.ru )

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас