Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Багатоплідна вагітність і пологи: що потрібно знати

Багатоплідна вагітність і пологи: що потрібно знати
 

Народження одночасно двох і більше дітей у наш час стає все більш поширеним, ніж в попередні роки. Зараз 1 випадок багатоплідної вагітності припадає на кожні 80 звичайних зачать. Якщо і ви зараз вагітні більш ніж однією дитиною, вам варто знати про деякі нюанси як про своє «цікаве положення», так і про майбутні пологи.

Що потрібно знати про багатоплідну вагітність

Вагітність навіть однією дитиною приносить чимало складнощів в життя жінки, а багатоплідна вагітність (як правило, двійнятами або трійнятами) подвоює або потроює стрес і навантаження на жіночий організм. Відповідно, і сама вагітність може протікати складніше.

Коли ви вагітні більш ніж однією дитиною, вам варто очікувати наступного:

• Багатоплідна вагітність, як правило, триває 37 тижнів, а не звичні всім 40. І хоч на 37 тижні дитина вже майже готова до народження, у разі багатоплідної вагітності більш імовірно, що один або більше малюків народяться з недостатньою масою тіла та/або можуть народитися недостатньо розвиненими.

• Через «нестачу простору» у вашому животику і з міркувань безпеки майбутніх діток ви можете проходити пренатальне обстеження довше і ретельніше, ніж інші майбутні мами.

• Ви можете бути більш схильні до підвищеного кров'яного тиску і прееклампсії , які можуть бути чреваті передчасними пологами.

• Оскільки ви будете виношувати більше однієї дитини, ви відповідно наберете більше ваги – не тільки за рахунок того, що ваші майбутні дітки разом важать більше, але і за рахунок плаценти і амніотичної рідини.

Кесарів розтин чи природні пологи

Багатоплідна вагітність вносить свої корективи і в пологи – вона, як правило, асоціюється з кесаревим розтином, але не всі двійнята і трійнята народжуються таким шляхом. Кесарів розтин призначається для уникнення ризиків як для майбутньої мами, так і для діток.

Причини призначення кесаревого розтину при багатоплідних пологах:

• На момент пологів дітки не повернулись вниз головками;

• Ускладнення здоров'я майбутніх малюків;

• У вас ранні пологи – вони настали лише на 33 тижні вагітності;

• Дітки не досягнули ваги в 1,5 кг кожен, або ж один або більше немовлят розвивається значно повільніше/швидше, ніж інші;

• У разі двійнят, якщо діти перебувають в одному амніотичному мішечку;

• Якщо ви вагітні більш ніж двома дітьми одночасно.

Новина про те, що ви вагітні двійнею (або більшою кількістю діток) може привести вас у захват! Але також багатоплідна вагітність може змусити вас боятися і переживати сильніше. Тому постарайтеся дізнатися якомога більше про ваш незвичайний стан, не соромтеся питати свого лікаря про все, що вас турбує. Познайомтеся на форумах з батьками, які вже пройшли через це, можливо, вони зможуть давати вам слушні поради, а також поділяться своїм досвідом. І насолоджуйтеся думкою про те, що скоро у вас будуть милі двійнята (трійнята) – так щастить далеко не всім!

Автор: Сальнікова Анна
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас