Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Правила контрацепції після пологів: метод лактаційної аменореї

Правила контрацепції після пологів: метод лактаційної аменореї
 

Серед молодих матусь часто популярна думка, що поки годуєш дитину грудьми і менструація не відновилася, завагітніти просто неможливо. Частково це правда. Але тоді звідки беруться дітки однолітки?



Насправді, так звана природна контрацепція, можлива лише в тому випадку, якщо молода мама сама вигодовує дитину. Це метод лактаційної аменореї, суть якого полягає в тому, що організм сам пригнічує овуляцію протягом усього періоду активної лактації. Надійність цього методу близько 98%, але щоб він безвідмовно працював, молоді батьки повинні знати і дотримуватися 4 головних правил:

• Відсутність менструації у молодої мами. Якщо менструація почала з'являтися, нехай ще й нерегулярно, краще не покладатися на надійність цього методу.

• Годування грудьми має бути природним на вимогу малюка – не рідше, ніж кожні 3 години вдень і з перервою не більш, ніж 6 годин вночі.

• Годування відбувається без будь-якого догодовування. Введення різноманітних домішок в раціон немовляти зменшує вироблення молока.

• З моменту народження дитини минуло не більше 6 місяців.

Невиконання хоча б однієї з перерахованих вище умов може призвести до несподіваної вагітності. Повторна вагітність з настільки коротким інтервалом призведе до ще більшого виснаження жіночого організму, ускладнення виношування другого плода (діти часто народжуються недоношеними), а також перешкоджатиме нормальному грудному вигодовуванню первістка.

Найбільш оптимальним проміжком між пологами вважають період в 2,5 - 3,5 роки. Щоб уникнути подібних «несподіванок» краще починати контрацепцію відразу після пологів. На сьогоднішній день існує маса контрацептивів , які не завадять нормальному грудному вигодовуванню, але про них краще поговоріть зі своїм лікарем.

Автор: Сальнікова Катерина

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас