Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Яблука зберігають свою користь практично круглий рік

Яблука зберігають свою користь практично круглий рік
 

Усі ми знаємо, що фрукти та овочі мають бути у нашому щоденному меню, адже вони є джерелом вітамінів, мікроелементів, клітковини, антиоксидантів (речовин, які здатні захищати клітини організму від хвороб, старіння). Це правило ми вже засвоїли. А яким фруктам слід надавати перевагу?



Раніше такого питання не виникало, люди споживали ті фрукти, які росли у їхній місцевості. Сьогодні варто також слідувати цьому принципу: намагатися частіше їсти свої «рідні» плоди, адже наш організм генетично більш пристосований до яблучка, ніж до заморського банану. Не випадково ми згадали саме про яблуко. Адже воно є одним з найбільш популярних фруктів, які ростуть у нас, причому в усіх частинах країни.

Пригадуєте, існує навіть така приказка: «Два яблука на день – і ніяких лікарів». Справді, це підтверджують самі лікарі, адже, незважаючи на те, що яблуко не є чемпіоном за вмістом, зокрема, вітаміну С (якого ми особливо шукаємо у зимовий період, бажаючи захистити організм від застуд), зате скромне яблучко містить вітаміни В, Р, Е, йод, залізо, пектини (сприяють очищенню організму), клітковину (м’яко стимулює роботу шлунка і кишківника), поліфеноли. Крім цього, в яблуках є легкозасвоювані цукри в оптимальній концентрації (міфом є те, що солодких яблук потрібно уникати, бо вони містять багато цукру, насправді, у них просто менше кислоти).

Наприкінці зими яблука виглядають не дуже привабливо: змінюють колір, морщаться (йдеться, звісно, про домашні, адже у супермаркеті в будь-яку пору року можна знайти яскравий та ще й блискучий (покритий воском) соковитий фрукт). Проте, фахівці запевняють, що це не є ознакою того, що яблуко позбавлене своїх корисних властивостей, які, насправді, зберігаються дуже довго. А такий «не товарний» вигляд свідчить лише про те, що фрукт втрачає вологу, соковитість.

Основне правило споживання яблук – їх бажано їсти разом зі шкіркою, де концентруються ті самі антиоксиданти. Зернятка яблук також містять вітаміни (В і Е), йод. Також, корисними (і дуже смачними) є печені яблука, спробуйте!

Автор: Марта Павлюк
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас