Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Зміни у виплатах «на дитину»

Зміни у виплатах «на дитину»
 

З 1 липня 2014 року вступає в дію стаття антикризового закону «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні», яка безпосередньо торкається допомоги при народженні дитини.



На догляд дітей, які народяться до 30 червня 2014 року, батькам (чи опікунам), як і раніше, призначатиметься допомога, в залежності від того, якою є дитина в сім’ї: першою, другою чи третьою (четвертою, п’ятою і т. д.), в таких розмірах: при народженні першої дитини – 30960 грн., другої – 61920 грн., третьої (і наступних) 123840 грн. Батькам же, діти яких народяться після 1 липня 2014 року, призначатиметься допомога у розмірі 41280 грн. Ця сума буде фіксованою, вона не залежить від прожиткового мінімуму, встановленого на день народження дитини. Також, не має значення, перша, друга чи четверта дитина народилася у сім’ї, - на суму допомоги ця обставина не впливає.

Здійснюватимуться виплати цих коштів наступним чином: спершу, одразу після народження дитини і оформлення відповідних документів, - виплачуватиметься одноразова допомога у розмірі 10320 грн., решту суми виплачуватимуть протягом наступних 3 років (рівними частинами). За такою ж схемою і в таких самих розмірах виплачуватиметься допомога при усиновленні дитини.

Також, з 1 липня 2014 р. скасовується допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трьох років. Проте, ті, хто отримував таку допомогу до 1 липня 2014 р., отримуватимуть її і надалі, аж поки не відсвяткують третій день народження маляти. Тим же з батьків (чи опікунів), хто після 1 липня 2014 р. виходитиме у відпустку по догляду за дитиною до трьох років, цей період будуть зараховувати до страхового стажу (період, протягом якого особа підлягала державному соціальному страхуванню).

Автор: Марта Павлюк
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас