Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Причини енурезу у дітей (частина 1)

Причини енурезу у дітей (частина 1)
 

Енурез – проблема, з якою стикається багато сімей. Батьки прагнуть зрозуміти, в чому ж причина мимовільного сечовипускання у дитини? Ми проаналізували багато статей, у яких лікарі-педіатри, психотерапевти та дитячі психологи пояснюють можливі причини даної проблеми. Пропонуємо і Вам для ознайомлення основні тези фахівців.



Енурез найчастіше розвивається у дітей дошкільного та молодшого шкільного віку. Якщо малюк, якому вже виповнилось три роки, не контролює сечовипускання, лікарі говорять про енурез. Найчастіше ситуація наступна: протягом дня дитина проситься на горщик, контролює сечовипускання, а от вночі з цим виникають проблеми. В такому випадку, батьки мають ретельно контролювати кількість випитої малюком рідини у другій половин дня, нехай дитина більшу частину рідини споживає на початку дня, в першій його половині. Вночі ж вартує двічі збудити дитину (кожної ночі потрібно робити це в той самий час, аби організм малечі звикав до певного режиму), аби вона попісяла.

Узагалі, часто енурез розвивається на фоні проблем із сечовивідною системою (запальні процеси, гіперактивний сечовий міхур). Якщо ж після обстеження в дитячого уролога виявиться, що подібних проблем органічного характеру немає, потрібно звернутися до дитячого психолога. Адже поширеною є ситуація, коли дитина вже звикла до горщика, легко прокидається вночі, аби справити свої природні проблеми, а потім, раптом, знову не стримується. В таких випадках проблема часто має психологічні корені, стається таке, зазвичай, при підвищеному емоційному навантаженні. Інколи виявляється, що саме в цей період (коли почались проблеми), погіршились відносини між батьками, або відбулось поповнення в родині, і дитина відчула обмеження уваги батьків. Якщо саме так трапилось і у Вашій сім’ї, - маєте чітко зрозуміти, що дитина потребує Вашої уваги. Пам’ятаючи це, Ви уникнете багатьох проблем.

Продовження теми читайте у наступній статті.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас