Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Правила купання малюка: керівництво для молодих батьків (частина 1)

Правила купання малюка: керівництво для молодих батьків (частина 1)
 

Викупати новонародженого або грудничка може бути зовсім не просто, особливо молодим батькам. Крім того, і сам малюк може бути не в захваті від цієї процедури. Звичайно, з часом у вас додасться практики, та й малюк полюбить купатися, і ви будете робити це з задоволенням. А зараз постарайтеся набратися терпіння і дотримуватися наших порад.

У який час доби краще купати малюка?

У першу чергу вам, звичайно, потрібно допомогти малюкові звикнути до процедури купання. Тому для нього рекомендується вибирати час , коли ви не зайняті нічим стороннім і не роздратовані . Час купання потрібно вибирати і виходячи з настрою дитини. Наприклад, деяким батькам подобається купати малюка вранці, коли він бадьорий і готовий до нового досвіду, незвичних відчуттів. Інші ж, навпаки, роблять купання частиною вечірньої розслаблюючої рутини перед тим, як укладати дитину спати. Тому найбільш комфортний час для купання малюка вибирати саме вам. Але врахуйте, що якщо ви погодували його, то перед купанням має пройти деякий час.

Щоб малюку було комфортніше під час купання, говоріть з ним або співайте. Купіть яскраві, красиві іграшки, які розважатимуть його.

Як часто потрібно купати новонародженого?

Немає ніякої необхідності купати новонародженого кожен день. Насправді, якщо ви будете купати малюка частіше 2-3 разів на тиждень, це може привести з сухості його ніжної шкіри. Якщо ви вчасно міняєте дитині підгузки і забруднений після годування одяг, ви напевно відразу підтираєте і забруднені ділянки шкіри малюка – личко, шийку, сіднички і т.д.

Чи достатньо малюкові простого обтирання вологою губкою?

Купання новонародженої дитини не обов'язково має відбуватися в ємності з водою. Наприклад, Американська Академія Педіатрії рекомендує обтирати малюка вологою губкою, поки не заживе його пупкова ранка, на що може піти до трьох тижнів.

Якщо ви вирішили замінити купання новонародженого обтиранням, вам знадобиться:

- Тепле місце з гладкою поверхнею – це може бути пеленальний столик, комод, тверде ліжко і навіть підлога з підстеленим рушником, якщо на ньому досить тепло;

- М'яка ковдра, рушник або пелюшка – підстилка, на яку ви покладете малюка;

- Вільна рука – завжди однією рукою притримуйте дитину, а якщо ви купаєте її на височині (наприклад, на пеленальному столику), то краще скористатися страхуючими ремінцями;

- Ємність з теплою водою, яка повинна знаходитися у вас під рукою (але перед обтиранням переконайтеся, що вода не надто гаряча);

- Необхідні речі – вони також повинні бути під рукою: рушник (бажано з капюшоном), м'який дитячий шампунь, м'яке зволожуюче мило, дитячі серветки, чистий підгузник і змінний одяг.

Коли ви готові розпочати обтирання, роздягніть дитину і загорніть її в рушник. Покладіть її на спину на підготовлену підстилку. Занурте губку або ганчірку в воду, відіжміть від зайвої вологи. Витріть малюкові личко, вологою ватною кулькою або чистою бавовняною ганчіркою витріть кожне віко в напрямку від внутрішнього куточка ока до зовнішнього. Витираючи дитині обличчя, милом користуватися не потрібно.

Як правило, для обтирання дитини мило не потрібне зовсім. Але при необхідності ви можете використовувати зволожуюче дитяче мило. Особливу увагу при обтиранні приділіть складкам під пахвами, за вухами, навколо шиї, в області сідниць і між пальчиками. Щоб дитина не замерзла, відкривайте тільки ті частини тіла, які обтираєте в даний момент.

У наступній частині статті ми розповімо:

- Як вибрати ванночку для купання;

- Яким має бути обсяг і температура води в дитячій ванні;

- Як тримати дитину під час купання у ванні;

- Чи потрібно мити голову новонародженому;

- Яке мило і лосьйон після купання вибрати для малюка.

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас