Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Ранні овочі та фрукти: не поспішайте!

Ранні овочі та фрукти: не поспішайте!
 

З настанням весни, ми з нетерпінням чекаємо появи першого урожаю ягід, фруктів та овочів на прилавках. Але часом, перед тим, як придбати продукти, за якими так скучили протягом зими, задумуємось: чи безпечно вживати їх? Адже не зовсім природно, коли вже в квітні-травні нам пропонують капусту чи огірки, отже вирощують їх в теплицях, застосовуючи добрива, а відповідно – вони містять значно більше нітратів, ніж овочі, які незабаром зростатимуть і дозріватимуть на відкритих грядках. Але ж чекати не хочеться, організм просто таки вимагає свіжих овочів, зелені.



Інколи, бажаючи максимально прискорити процес зростання городини, недобросовісні виробники свідомо завищують допустимі дози добрив, щоби випередити всіх конкурентів, та першими доставити свою продукцію на наші столи. Це, звісно, відбивається і на смакових якостях і на «корисності» таких продуктів. Хоча на вигляд вони навіть дуже симпатичні і апетитні.

Якщо ж говорити про наслідки вживання овочів та фруктів з високим вмістом нітратів, то вони можуть бути дуже небезпечними. Найчастіше – це отруєння, а довготривале споживання нітратовмісних продуктів може обернутися різними хронічними захворюваннями, такими як гастрит, виразка слизової оболонки ШКТ, алергія і ін.

Нажаль, за зовнішніми ознаками ми не можемо визначити кількість нітратів в продуктах, які придбали. Так само, важко зробити це понюхавши, чи скуштувавши городину. Єдиний дійсно надійний спосіб – придбати екотестер, проте коштує він не мало.

Якщо ж Ви не маєте можливості придбати такий пристрій, радимо Вам купувати продукти виключно на організованих ринках, де вони проходять спеціальну перевірку.

Також, перед подачею ранніх овочів і фруктів на стіл, кілька разів вимочіть їх (по 15-30 хв.). Ефект від вимочування посилиться, якщо перед цим розрізати овочі і фрукти на кілька частин. Очищайте продукти від шкірки (особливо це стосується огірків, кабачків, картоплі, редиски, яблук). Якщо ж Ви варите овочі, після цього одразу зливайте воду. Приготований із свіжих овочів чи фруктів салат, намагайтеся споживати одразу, адже в процесі окислення нарізаних і заправлених продуктів, небезпечні нітрати перетворюються в ще більш небезпечні нітрити. У заправки до салатів додавайте лимонний сік, він знешкоджує нітратні сполуки.

Будьте здорові!

Автор: Марта Павлюк
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас