Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як вибрати інтенсивність навантажень на тренуванні

Як вибрати інтенсивність навантажень на тренуванні
 

Всі ми мріємо про гарне тіло і ідеальну фігуру. Особливо часто це питання хвилює молодих мам, які мріють підтягнути зайві сантиметри після пологів. При чому, хочеться цього якомога швидше, і тому, вирушаючи в спортзал, вони займаються з таким завзяттям, що доводять свій організм до повного виснаження.



Як же уникнути цього і правильно розрахувати рівень необхідного навантаження? У цьому вам допоможе пульсометр, адже саме частота серцевих скорочень є найкращим показником навантаження, яке відчуває ваше тіло. Ми розповімо, як за допомогою пульсометра правильно розрахувати навантаження для тренувань.

Існує помилкова думка, що чим більше займатися спортом, тим швидше можна досягти бажаного результату. Як ви вже розумієте – це зовсім не так. Надмірно інтенсивні тренування на початку призводять до того, що ваше тіло не встигає відновлюватися, швидко втрачається запал, і в результаті навантаження, які за ідеєю повинні були піти на користь, сприймаються організмом як стресова ситуація. А що робить організм під час стресу? Правильно, намагається якомога швидше не тільки відновити свої запаси, а й збільшити їх на випадок повторення стресової ситуації.

Отже, для того, щоб ваше тіло почало правильно сприймати будь-якого виду навантаження, не вважаючи його критичним, починати тренування необхідно плавно, поступово збільшуючи інтенсивність. Для різних видів навантаження частота пульсу вираховується по-різному. Так, якщо ви хочете позбавитися від зайвої ваги і підтягнути фігуру, частота серцевих скорочень не повинна перевищувати максимальну частоту пульсу, помноженого на коефіцієнт 0,6; а, наприклад, для розвитку витривалості – 0,8.

Максимальна частота пульсу розраховується за формулою 220 мінус ваш вік. Отже, якщо вам 25 років і ви хочете скинути зайву вагу , тоді частота серцевих скорочень не повинна перевищувати (220-25) х 0,6 = 117 ударів на хвилину. У середньому, під час тренування ваш пульс повинен бути в районі 110-115 ударів на хвилину. Значне перевищення може призвести до виснаження організму, і він буде прагнути накопичувати жир при будь-якій можливості, а надто спокійний пульс говорить про недолік активності, що просто не дасть необхідного результату.

Якщо ви до цього протягом тривалого часу не займалися спортом, тоді рекомендується почати свої тренування з коефіцієнтом 0,6. І тільки тоді, коли організм звикне до такої інтенсивності, почати поступово її збільшувати. Не варто чекати надто швидких результатів, адже спочатку вашому тілу потрібно звикнути до нових навантажень, а на це в середньому йде близько 2-3 місяців.

Будьте здорові і чарівні!

Автор: Сальнікова Катерина
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас