Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чи можна пити каву майбутнім матусям? Вплив кофеїну на плід.

Чи можна пити каву майбутнім матусям? Вплив кофеїну на плід.
 

Завагітнівши, жінка стикається з великою кількістю різних заборон. Звичайно, на першому місці тепер стоїть власне здоров’я і здоров’я маляти, яке розвивається в утробі, відбувається повна переоцінка цінностей і йти на якісь жертви, позбавляючись улюблених звичок, стає значно простіше. Є серед цих заборон і багато міфів. А як на рахунок кави? Чи можна її вживати протягом заповідних 9 місяців? А якщо ні, то чому?



Одразу дещо розчаруємо майбутніх матусь, які переймаються цим питанням: однозначної відповіді на нього Ви не знайдете. Деякі лікарі та вчені, які займаються дослідженням даного питання, рекомендують відмовитись від кави взагалі, інші говорять, що можна себе зрідка потішити чашечкою запашного напою, ще інші взагалі руйнують всі наші знання і уявлення про шкоду кофеїну, стверджуючи, що навіть 5 чашечок кави може собі дозволити вагітна без зайвих вагань.

Чому так?

Кожна вагітність – окрема історія. В декого вона проходить досить «гладко», в декого – з певними нюансами. Саме тому існує стільки розбіжностей в рекомендаціях і табу стосовно подібних питань (як, наприклад, вживання кави в період вагітності). Ще одна вірогідна причина таких суперечностей у приписах лікарів – той факт, що більшість припущень щодо впливу кофеїну на плід залишаються лише припущеннями. Погодьтеся, проводити дослідження стосовно такого питання доволі непросто, адже просити одну половину вагітних не вживати кофеїновмісних продуктів взагалі, а іншу – вживати у чималих кількостях, потенційно ризикуючи, - по меншій мірі неетично.

Все ж, деяким вченим (із Норвегії та Британії) вдалось провести подібні дослідження. Згідно з їх результатами, надмірне споживання кофеїну під час вагітності може негативно вплинути на набір ваги плоду, що є досить небезпечним, адже діти, які мали низьку вагу при народженні, частіше мають різні проблеми зі здоров’ям протягом усього життя. Кофеїн, як стверджують дослідники, проникає в кров ембріона, а його організм, звісно, ще не здатен ефективно метаболізувати цю речовину. Звідси й вищезгадані потенційні проблеми.

Для тих, хто любить мати справу з цифрами, надає перевагу конкретній інформації, наведемо такі рекомендації ВООЗ (Всесвітньої організації охорони здоров’я): 300 мл кофеїну на день вважаються безпечними для вагітної жінки. Хоча, знову мусимо внести деякий дисбаланс в цю конкретику – вчені зараз активно обговорюють можливість знизити зазначений показник до 200 мл в день, наполягаючи, що навіть такі невеликі кількості кофеїну можуть підвищити ймовірність проблем із набором ваги плоду.

Ще один важливий аспект, який може переконати Вас переглянути деякі свої уподобання та традиції харчування, - той факт, що кофеїн негативно впливає на засвоєння заліза організмом. Отже, це ще раз підкреслює важливість індивідуального підходу у приписанні подібних заборон: якщо у Вас понижений гемоглобін, то вживання кофеїну лише гальмуватиме покращення результату у боротьбі з анемією.

Впливає кофеїн, як усім відомо, і на серцево-судинну та нервову системи. Тому, якщо Ви страждаєте від підвищеної збудливості (часто буває в першому триместрі вагітності), не варто загострювати ситуацію надмірним споживанням напою, який відомий своєю здатністю бадьорити. До речі, не забувайте, що кофеїн міститься не лише в каві, як ми звикли вважати. Також він є у чаї, газованій воді «Кола», шоколаді (і взагалі у продуктах із вмістом какао).

В мережі можна знайти твердження того, що молоко нейтралізує кофеїн і додаючи молоко до кави, Ви вирішуєте усі нюанси даного питання. Але, проаналізувавши усі доводи подібних тверджень, доходимо до висновку, що вони є не достатньо обґрунтованими.

На останок, хотілося б наголосити, що будь-який стрес для вагітної жінки є небажаним. Тому, якщо Ви – завзята кавоманка і звикли випивати в день декілька чашечок еспресо, для Вашого організму великим стресом буде різка відмова від кави. Тому, вирішивши дещо відкоригувати свої звички, робіть це поступово, не використовуючи надто радикальних кроків.

Автор: Марта Павлюк
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас