Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Алергія у дітей: що потрібно знати?

Алергія у дітей: що потрібно знати?
 

Алергія – це надмірна імунна реакція організму на речовину, яка є нешкідливою для багатьох інших людей. У дітей, які страждають від алергії, організм сприймає алерген як сторонню загрозу, і реагує на її появу відповідним чином, в результаті чого можуть проявлятися найрізноманітніші симптоми.



Захисна реакція організму відбувається шляхом вироблення імуноглобуліну Е. Ці антитіла викликають алергію в клітинах організму, щоб позбутися від речовини – гістаміну – у кровотоці і захиститися від алергенної речовини.

Саме гістамін викликає алергічні симптоми – реакції організму у вигляді чхання, нежитю, свербіння в очах або сльозотечі, подразнення в легенях, висипання на шкірі і т.д. Іноді алергічні реакції можуть з'являтися і в шлунково-кишковому тракті.

У кого може з'являтися алергія?

Як правило, алергія передається генетичним шляхом – від батьків до дітей. Але це не означає, що якщо ви – алергік, то і ваші дітки будуть страждати від алергії.

Харчові алергії у дітей

У дорослих найбільш поширеними харчовими алергенами є молюски: креветки, краби, лобстери, раки і мідії. У дітей же моделі харчової алергії сильно різняться. Найбільш поширеними продуктами, які можуть викликати харчову алергію у дитини, є: арахіс, яйця, молоко, соя, цитрусові, арахісове масло і пшениця.

Дорослі, які страждають від будь-якої алергії, скоріше за все, залишаться з нею на все життя. Дітки ж можуть перерости деякі види харчової алергії.

Дитяча алергія на речовини у навколишньому середовищі

Кожен раз, коли дитина виходить на вулицю або потрапляє в певне середовище, є велика ймовірність появи у неї алергічних реакцій.

Найпоширеніші алергени в навколишньому середовищі

- Пилові кліщі. Регулярно роблячи вдома вологе прибирання, ви зможете допомогти дитині, яка страждає від такої алергії. У школі дітки, які страждають від алергії на пил, повинні сидіти подалі від шкільної дошки, щоб частинки крейди не потрапляли в повітря, яким дихає дитина. Також намагайтеся регулярно прати постільну білизну, ковдру, покривало, чистити подушки, на яких спить пиловий алергік. Як можна частіше протирайте пил з поверхні меблів і пилососьте м'які меблі – так ви зможете пом'якшити симптоми алергії на пил.

- Домашні тварини. Їхня шерсть також може викликати алергічні реакції у дітей. Якщо дитина страждає від алергії на тварин, зняти або послабити її симптоми вам допоможуть антигістамінні препарати.

- Астма від фізичних навантажень. Діти, які активно займаються спортом, можуть страждати від астми, викликаної фізичними навантаженнями. У цьому випадку вам потрібно звернутися лікаря, який скаже, чи справді дитина може впоратися з такими навантаженнями. Навіть якщо так, купіть малюкові інгалятор, яким він зможе користуватися під час тренувань.

- Цвіль. Якщо у вашої дитини алергія на цвіль, намагайтеся стежити за вологістю повітря в будинку і робіть регулярне прибирання, щоб, наскільки це можливо, запобігти її появі.

- Тютюновий дим і хімікати. Не паліть в будинку. Якщо у вас є камін, не розпалюйте його дровами. Намагайтеся уникати появи в будинку сильних запахів, наприклад, від фарби, парфумів, хімічних чистячих і миючих засобів, освіжувачів повітря, клею і т.д.

Регулярно пилососячи, витираючи пил, роблячи вологе прибирання і не курячи в будинку, ви зможете значно полегшити симптоми дитячої алергії, пов'язаної з подразниками у навколишньому середовищі. Ретельно стежте за середовищем, в якому проводить час ваша дитина, намагайтеся по максимуму захистити її від алергенів. Якщо ви не можете визначити алерген, зробіть проби, щоб лікар міг вам прописати препарати від даного виду алергії.

Автор: Сальнікова Анна
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас