Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Літня спека: як ефективно втамувати спрагу?

Літня спека: як ефективно втамувати спрагу?
 

Чому ми відчуваємо спрагу?

Нам хочеться пити тоді, коли в організмі зменшуються запаси рідини. У спекотні дні це відбувається особливо інтенсивно, адже в таких умовах наш організм втрачає близько 4 літрів води. Вчені вже навіть підрахували, скільки рідини нам потрібно випивати протягом дня, аби підтримувати нормальний водний баланс: 1,5 літра необхідно, коли температура доволі комфортна (близько 21°С), близько 2 літрів, коли стає більш спекотно (26°С), та 3 літри, коли вже зовсім гаряче (при 32°С). Звісно, рідина, це не лише вода, у ці літри входять і соки, чаї, супи, рідина, яка міститься у фруктах та овочах, молочні продукти, які ми споживаємо протягом дня.

Як ефективно втамувати спрагу?

Щоби через 5 хвилин після того, як Ви попили, знову не мучила спрага, варто запам’ятати, які напої найкраще її втамовують та чого пити не варто.

Як це не банально, але найкраще спрагу втамовує…негазована вода. Вона швидко відновлює втрату рідини в нашому організмі, а ще – не містить калорій. Пийте воду невеликими ковтками, для додаткового «спрагознижувального» ефекту, можна додати в чашку чи пляшку з водою скибочку лимона, або кілька кислих ягід (наприклад, журавлини).

Чай – ще один лідер у боротьбі з надокучливою спрагою. Для заповнення необхідного рівня рідини в організмі його потрібно на третину менше, ніж звичайної води, тому чай справді лідирує у рейтингу напоїв, які ефективно тамують спрагу. Рекомендується пити саме зелений, або білий чай. Пити чай можна як гарячий, так і з льодом – ефект тамування спраги від цього не зміниться. Варто зазначити, що кава у боротьбі зі спрагою чинить протилежний ефект – сприяє виведенню рідини з організму.

Компоти (із свіжих фруктів та сухофруктів) також чудово тамують жагу, але лише за умови, що зварені вони з використанням мінімальної кількості цукру (солодкі компоти навпаки посилюють відчуття спраги).

Соки потрібно пити свіжовичавлені, адже навряд вдасться ефективно подолати спрагу напоєм з пакетика (соки промислового виробництва містять багато цукру, та й процес переробки позбавляє їх практично усіх корисних властивостей).

Квас – добре тамує спрагу, містить корисні амінокислоти, має бактерицидні властивості, але мова йде тільки про живий квас (натурального бродіння). Адже якщо у напій додали барвники, консерванти, ароматизатори, кислоту, то годі очікувати потрібного Вам ефекту, такий напій вже важко назвати квасом, це швидше його імітація.

А от газовані солодкі води, пиво – не найкращий варіант для боротьби зі спрагою, адже цукор, що міститься в солодкій воді лише загострює відчуття жаги, а алкоголь прискорює зневоднення.

Автор: Марта Павлюк
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас