Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Деформація грудної клітки у дітей

Деформація грудної клітки у дітей
 

Нерідко у маленьких дітей спостерігається деформація грудної клітки. Причин цьому може бути безліч, проте такий стан речей викликає сильне занепокоєння у молодих батьків. Що ж викликає деформацію грудної клітки і як з цим боротися?



Найпоширенішими варіантами деформації грудної клітини є воронкоподібна (увігнута грудна клітка) і лійкоподібна (курячі груди). Причин виникнення деформації грудної клітки є величезна безліч, тому іноді відповісти напевно, що ж могло викликати подібні зміни в грудному відділі, досить складно. Ось найпоширеніші з них:

- Генетична схильність;

- Захворювання опорно-рухового апарату (рахіт, сколіоз, туберкульоз кісток і різні травми);

- Хронічне захворювання легенів;

- Порушення роботи серцевого м'яза.

Спадкову деформацію, як правило, діагностують на ранніх етапах розвитку малюка. У міру зростання дитини деформація грудної клітини прогресує, і якщо в грудному віці порушення здатні помітити тільки лікарі, то до 3-4 років вона стає явною і для батьків.

Через зміни форми і внутрішнього об'єму грудної клітки у дітей, що мають деформацію грудної клітки, спостерігаються ускладнення з дихальною і кровоносною системою – вони не можуть активно грати і погано переносять фізичні навантаження.

Займатися лікуванням деформації потрібно починати якомога раніше, поки скелет дитини остаточно не сформувався. У цьому випадку можна досягти подальшого правильного розвитку грудної клітки і внутрішніх органів. Пов'язано це з тим, що в ранньому віці у дітей кістки більш еластичні, ніж у дорослої людини, тому грудна клітка краще піддається корекції.

Далеко не у всіх випадках при виявленні деформації грудної клітки у дитини їй необхідно хірургічне втручання. Так, у дітей грудного віку деформація лікується за допомогою масажів і прийому вітаміну D для зміцнення кісток. Дорослішим дітям може допомогти проста лікувальна фізкультура, плавання, носіння корсету і масаж. Такі прості процедури можуть позбавити вас і вашого чада від хірургічного втручання.

Якщо ж з віком, не дивлячись на всі процедури, деформація продовжує прогресувати і викликає у дитини неприємні колючі відчуття в районі грудей, тоді все ж варто задуматися про хірургічний метод вирішення проблеми. Оптимальним часом для операції вважають вік від 6 до 8 років. Подібні операції не складні і діти їх добре переносять.

Будьте здорові!

Автор: Сальнікова Катерина

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас