Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Обережно – сонячний удар!

Обережно – сонячний удар!
 

Гаряча літня пора приносить стільки радості для малечі: можна цілими днями бігати, гратися, відпочивати на дворі! Але батьки мають пам’ятати, що тривале перебування дитини на сонці без головного убору може призвести до перегрівання голови, що, в свою чергу, викликає розлад мозкового кровообігу. Хворобливий стан, який при цьому виникає, називається сонячним ударом.



Якщо сонячний удар легкий – виникає головний біль, шум у вухах; якщо ж стадія більш складна - додається ще й нудота, підвищена температура тіла, пришвидшується дихання і серцебиття, можуть виникнути судоми, потерпілий може навіть втратити свідомість. Такий стан є дуже небезпечним, особливо, якщо трапився цей інцидент з дитиною.

Що робити?..

Відведіть дитину в тінь, звільніть від тісного одягу, розмістіть у напівлежачому положенні. На голову покладіть рушник, змочений холодною водою, тіло також можна протерти вологим рушником. Дайте дитині випити прохолодної води (невеликими ковтками). Якщо ж дитина втратила свідомість - терміново викликайте швидку.

Тепловий удар може трапитись в спекотний день не лише на сонці, а й у квартирі. Виникає він через те, що від перегрівання наш організм втрачає велику кількість рідини, при цьому кров згущується, порушуються обмінні процеси. Все це призводить до кисневого голодування тканин, в тому числі - тканин головного мозку. Оскільки в маленьких дітей терморегуляція ще не досконала, вони є особливо вразливими до теплових ударів.

Ознаки теплового удару: млявість, нудота, головний біль, запаморочення. Якщо продовжувати перебувати в умовах, при яких відбувся тепловий удар, температура тіла підвищується, виступає липкий піт. У малих дітей можуть початись судоми, наступити втрата свідомості. Терміново викличте лікаря. До його приходу покладіть дитину в добре провітреному приміщенні, до голови і на область великих судин (бокові поверхності шиї, пахові області) прикладіть рушники, змочені прохолодною водою. Можна обгорнути постраждалого мокрою простинню.

Автор: Марта Павлюк
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас