Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Декілька слів про фреші

Декілька слів про фреші
 

Літо - пора свіжих фруктів, ягід і овочів. Бажаючи максимально поповнити запас вітамінів та, відповідно, додати життєвої енергії організму, у родинний раціон ми все частіше включаємо соковиті плоди, свіжі фреші, про користь яких відомо усім. Особливо піклуємось, аби таку корисну смакоту споживали наші діти. А чи є зворотна сторона медалі у даному випадку, чи існують якісь обмеження у споживанні свіжовичавлених соків? Спробуємо розібратися.



Існують деякі правила приготування і споживання фрешів, лише дотримуючись їх Ви можете бути певні, що приносите тільки користь своєму організму, п’ючи свіжовичавлений сік.

• Для приготування фрешів використовуйте лише відбірні свіжі фрукти чи овочі (помилково вважати, що, наприклад, яблучко з надбитим боком цілком згодиться для приготування корисного напою, – в ньому можуть міститися токсичні речовини!). Інгредієнти для фрешів мають бути ретельно промитими і почищеними.

• Свіжовичавлені соки потрібно споживати одразу після приготування (протягом 10-15 хв.), інакше вся користь може «розвіятись».

• Якщо хтось з Ваших рідних (особливо – маленькі діти) страждають від захворювань шлунково-кишкового тракту чи алергії, то споживати фреш їм можна лише за умови, що це дозволив лікар, адже свіжовичавлений концентрований сік - це не просто напій, а лікувально-профілактичний засіб.

• Що стосується малюків, то до року фреш для них є узагалі небажаними, якщо ж все-таки пропонувати дитині свіжовичавлений сік, то попередньо його потрібно розвести водою (негазованою) у пропорції 1:1. До 3 років дитині рекомендовано споживати не більше 30 мл свіжовичавленого соку на день (за умови, якщо дитина не має проблем зі здоров’ям, що були перелічені вище).

• Споживати фреш краще через трубочку, а опісля добре прополоскати рот, адже у таких соках міститься багато цукру (є загроза розвитку карієсу).

• Дітям до 3 років краще пити монокомпонентні соки, що знижує ризик розвитку алергічних реакцій. Також, однокомпонентний фреш краще засвоюються організмом.

Автор: Марта Павлюк
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас