Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Кімнатні рослини в дитячу – чи варто?

Кімнатні рослини в дитячу – чи варто?
 

Всі ми знаємо, що кімнатні рослини прекрасно очищають повітря і благотворно впливають на здоров'я і імунітет. Але коли справа доходить до облаштування дитячої кімнати, тут багато молодих батьків починають замислюватися – а чи варто ставити квітку в дитячу кімнату? Чи не викличе вона алергію у малюка? Або чи не принесе іншої шкоди ще незміцнілому дитячому організму? Давайте спробуємо розібратися в цих питаннях.



Про те, що кімнатні рослини відмінно очищають повітря і насичують його киснем знають всі – це їхній незаперечний плюс. Крім того, деякі види рослин здатні також поглинати пил і токсичні речовини, які нерідко є причиною алергії у дітей. Окремі види кімнатних рослин здатні навіть виробляти біологічно активні сполуки, що знищують бактерії, пригнічують їх ріст і розмноження. Доведено, що в кімнаті, де стоять рослини, число патогенних мікроорганізмів знижується в два, а то і в три рази. Загалом, суцільна користь для організму, а в чому ж мінус?

Діти дуже допитливі, і красива квітка на підвіконні або в діжці на підлозі неодмінно викличе інтерес у малюка. Йому обов'язково захочеться помацати квітку, спробувати її на смак і так далі, ось тут-то і починаються складності. Такі квіти, як диффенбахія, молочай, сіноденіум містять їдкий сік, тому тримати їх в дитячій кімнаті небезпечно. Так, якщо навіть дитина надламає листочок або спробує сік (він дуже пекучий і багато його не з'їсти), це скоріше викличе сльози, рідше – незначне отруєння або подразнення, але навіщо випробовувати долю?

Ще одну небезпеку становлять рослини з яскравими плодами і квітами, такі як паслін, декоративний перець, олеандр, гузманія та інші. Дитині неодмінно захочеться спробувати яскраві плоди на смак. Також не варто ставити в кімнаті різноманітні колючі рослини – кактуси і опунції. Те, що дитина може по необережності вколотися – це ще півбіди, у деяких рослин такого типу самі голки містять речовини, що викликають подразнення шкіри, не кажучи вже про те, що малюк може по необережності загнати голку в палець.

Також вам варто задуматися про розташування квітки. Маленькі діти, які тільки вчаться ходити, крокуючи по кімнаті, намагаються вхопитися за все підряд. З цієї причини вельми нерозумно буде розташовувати в дитячій кімнаті квіти на нестійкій підставці або в невеликому горщику, а також ампельні рослини з довгими пагонами. Такі рослини дитина зможе легко перекинути або впустити горщик на себе. Ось, мабуть, і всі недоліки.

Ставити квітку в дитячу чи ні, вирішувати все ж вам. Але, якщо ви хочете поставити квітку в кімнату малюка, тоді найкращим варіантом стануть: цитрусове дерево (лимон, апельсин, мандарин), алое, спатіфіллум, хлорофітум, лавр, мирт, аспидистру, гібіскус, розмарин, евкаліпт і т.д. Ці рослини виробляють ефірні масла, які благотворно впливають на дихальну систему, вбивають бактерії і прекрасно зміцнюють імунітет малюка.

Автор: Сальнікова Катерина
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас