Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чи поширюватиметься призов на багатодітних батьків?

Чи поширюватиметься призов на багатодітних батьків?
 

Донедавна в українському законодавстві не було чіткої відповіді на питання, чи можуть призвати на військову службу багатодітного батька. Адже, згідно з Законом "Про військовий обов'язок і військову службу", чоловіки, на утриманні у котрих є троє і більше дітей, мають право на дострокове звільнення зі служби під час особливого періоду, тобто мобілізації. Попри те, непоодинокими були випадки, коли чоловіків, які мають багатодітні сім'ї, все ж мобілізували для участі в АТО.



Відбувалось це через формулювання іншого Закону - "Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію", згідно з яким під призов не підпадають тільки чоловіки, що мають на утриманні п'ятеро і більше дітей до 16 років. Ці два закони суперечили один одному, через що не було ясності в питаннях, кого держава вважає багатодітним батьком, а також, до якого віку особа є дитиною: до 16 чи до 18 років?

Однак, нещодавно Верховна Рада підняла дане питання і внесла зміни до Закону "Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію". Тепер, відповідно до даного рішення парламенту, призов не поширюватиметься на чоловіків, які опікуються трьома і більше дітьми віком до 18 років. Також від призову тепер звільняються чоловіки, які самостійно виховують неповнолітніх дітей. Не призиватимуть на військову службу і батьків, на утриманні яких перебуває дитина-інвалід першої або другої групи до 23 років.

Дані зміни були справді необхідними, адже багатодітні сім'ї в Україні є, нажаль, однією з найменш захищених верств населення. Також, важливим є те, що у Законі тепер чітко зазначено, що держава вважає дітьми осіб до 18, а не до 16 років (як раніше зазначалося в Законі "Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію", що суперечило принципу захисту дитячих прав).

Автор: Марта Павлюк
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас