Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Здорова посмішка починається з правильного догляду за молочними зубами

Здорова посмішка починається з правильного догляду за молочними зубами
 

Здавалося, які можуть виникати питання, коли мова йде про молочні зуби: вони виростають, коли дитина ще зовсім маленька, "служать" їй приблизно до 6 років, а потім починають розхитуватись і випадають, а на їхньому місці виростають нові. Але, нажаль, не завжди все відбувається так легко і по-плану, в процесі з'являється багато питань: чи потрібно лікувати молочні зуби (адже вони і так випадуть), чи варто "допомагати" випасти зубу, який хитається, коли чекати постійних зубів і т. ін.



Отже, зубки починають прорізуватись в середньому у віці близько 6 місяців, а, переважно, до 2,5-3 років у малюка вже є повний комплект молочних зубів (цілих 20), які починають змінюватись у 5-6 років. Спершу (в 5-6 років) випадають нижні центральні різці, через пів року - верхні центральні, в 7,5 років змінюються бокові нижні різці, а ще через пів року - верхні. В 8-10 років випадають четвертий і п'ятий зуби знизу та згори з кожного боку, а в 12-13 років мають помінятися ікла, паралельно виростають і кутні зуби, й до 18 років в людини вже повний набір із 32 постійних зубів.

Природою закладено, що молочний зуб має випасти самостійно, проте буває по-різному (сучасна людина жує менше твердої їжі, ніж це було раніше). Отже, молочний зуб тримається в яснах доти, доки його не починає виштовхувати новий, постійний зуб, який прорізується на місці молочного.

Але буває і так, що постійний зуб починає рости вбік, бо молочний не дає йому місця. Це вже є причиною для того, щоби втрутитись в природній процес, але не прив'язуючи ниточку до молочного зуба, а привівши дитину до стоматолога. Можливо хтось обуриться: "Чому одразу до стоматолога, можна і в "домашніх умовах", проте Ви маєте знати, що смикаючи зуб самостійно, можна занести інфекцію.

Щодо того, чи треба лікувати молочні зуби, відповідь тут більш ніж однозначна - так. А спершу їх потрібно вчитися змалечку (як тільки з'явиться перший зубчик) ретельно доглядати, щоби було менше нагод звертатися за допомогою до стоматолога. Ви маєте розуміти, що каріозні зуби – джерело інфекції в організмі. Крім того, зубами дитина має жувати тверді продукти, коли ж є карієс - жувати боляче, або взагалі неможливо, тому їжа потрапляє в шлунок великими шматками (звідси гастрит та інші проблеми).

Можна ще довго і довго перелічувати причини того, що є цілком логічним - молочні зуби лікувати потрібно, незважаючи на те, що вони випадуть. Пам'ятайте, що від стану молочних зубів залежатиме і майбутня посмішка дитини (тобто правильність прикусу, нормальний розвиток щелеп, рівність зубів).

Автор: Марта Павлюк
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас