Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Жири: користь чи шкода для дитини?

Жири: користь чи шкода для дитини?
 

Знежирений йогурт, молоко, сир, низькокалорійна їжа…Ми вже якось звикли до того, що жирів в їжі краще уникати. Проте, чи є така тенденція корисною і актуальною для дитячого організму?



Виявляється, жири є основними компонентами надважливих гормонів, кліткових мембран, еритроцитів, вони запасають енергію для дитячого організму, який активно росте. Також жири необхідні для ізоляції нервових клітин та для транспортування вітамінів A, D, E і K.

З усього цього можна впевнено зробити висновок, що організм малюка, який росте і розвивається, просто потребує надходження достатньої кількості жирів.

Можливо, когось здивувало таке твердження, але ми продовжимо Вас дивувати: холестерин також потрібен дитячому організму в перші два роки життя. Адже в цей період особливо активно розвивається нервова система дитини (до речі, грудне молоко багате холестерином і на 40% складається з жирів!). Холестерин є будівним матеріалом для вітаміну D, сприяє виробленню репродуктивних гормонів, адреналіну.

Отож, ще раз робимо висновок, що не потрібно садити малюка на знежирену та безхолестеринову дієту, це абсолютне не принесе користі його організму, швидше – навпаки. Звісно, коли дитина дорослішатиме, в її харчуванні повинна зменшуватись загальна кількість жирів: в немовляти вони мають становити близько 45% калорійності їжі, у дорослих – 30%.

Ви маєте знати, що жири поділяються на насичені і ненасичені. До насичених жирів, кількість яких в раціоні дитини має зменшуватись по мірі її росту і дорослішання, відноситься: м'ясо, молочні продукти, яйця, курячий жир. До ненасичених жирів належать: оливкова, кукурудзяна, соєва, соняшникова олія, риб’ячий жир, арахіс, мигдаль, авокадо.

На завершення статті хочеться сказати, що, незважаючи на всю користь, яку приносить споживання жирів організму, що активно росте (особливо в перші 2 роки життя), пам’ятайте, що Ви не лише насичуєте організм малюка при харчуванні, але й формуєте його смакові звички і уподобання. Тому не варто надто захоплюватись жирними стравами, адже пристрасть до них в майбутньому може нашкодити здоров’ю дитини. Важливо харчуватися збалансовано, не виключаючи навмисно жирну їжу з раціону малюка.

Автор: Марта Павлюк
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас