Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як запобігти появі пелюшкового дерматиту

Як запобігти появі пелюшкового дерматиту
 

Практично кожній мамі хоча б раз довелося зіткнутися з такими проблемами, як пелюшковий дерматит, пітниця або попрілості у малюка. Ніжна шкіра дитини особливо схильна до впливу вологи, тертя і алергенів, саме тому профілактика появи цих неприємних симптомів повинна займати особливе місце в кожній молодій сім'ї.

Причини виникнення

Основні причини виникнення пелюшкового дерматиту – це недостатня або неправильна гігієна, нечасті зміни підгузника і виникнення алергії. Шкіра малюка набагато ніжніша, ніж шкіра дорослого, а тому будь-яке, навіть невелике тертя або дискомфорт можуть стати причинами виникнення попрілостей і дерматиту.

«Дуже часто виникненню попрілостей і дерматиту сприяють відразу кілька факторів, а тому як лікування, так і профілактика повинні містити комплексні заходи. В першу чергу, мама повинна дотримуватися спеціальної дієти, яка виключає з раціону продукти, які можуть викликати алергію у малюка. Друга обов'язкова процедура – це правильне і своєчасне підмивання малюка. І третя – це, безумовно, повітряні ванни», - відзначає лікар-педіатр, експерт від ТМ Helen Harper Наталія Гейко.

Повітряні ванни – застосовуємо правильно

Повітряні ванни – один з найбільш дієвих методів профілактики пелюшкового дерматиту. У той час, коли малюк в підгузку, до його шкіри надходить менше повітря, що уповільнює процеси секреції. Також контакт шкіри з вологою в комплексі з недостатнім шкірним обміном речовин, сприяє виникненню попрілостей і інших неприємних симптомів. Безумовно, сучасні підгузники зі спеціальною абсорбуючою системою мінімізують ризик зволоження шкіри малюка, проте навіть в цьому випадку необхідно забезпечувати доступ повітря до ніжної шкіри малюка. Саме тому рекомендується використовувати одноразові пелюшки, які не протікають і які можна швидко замінити, поки малюк приймає повітряну ванну.

«Повітря, поступаючи до шкіри, природним шляхом підсушує шкіру, допомагає їй «дихати». Рекомендують 2 рази на день залишати малюка без підгузника на 15-20 хвилин при температурі в кімнаті 20-22 градуси. Найкраще класти дитину на спеціальну непромокаючу тришарову пелюшку, наприклад Helen Harper BabyBedMats, щоб можна було її швидко замінити і запобігти зволоженню шкіри», - відзначає лікар-педіатр, експерт від ТМ Helen Harper Наталія Гейко.

Поки малюк лежить на одноразовій пелюшці без підгузника, до його шкіри надходить достатньо повітря і сонячного світла. В комплексі з регулярними водними процедурами і спеціальною дієтою мами, малюк не зіткнеться з дискомфортом і виникненням пелюшкового дерматиту.
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас