Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Поради, які допоможуть покращити поставу

Поради, які допоможуть покращити поставу
 

Останнім часом більшість людей (навіть не самого похилого віку) скаржаться на болі в спині, шиї та захворювання, викликані неправильною поставою. Причина тому – малорухливий спосіб життя, сидяча робота, під час якої мало хто стежить за положенням корпусу. В результаті виникають такі проблеми зі здоров'ям, як спондильоз, артрит, остеохондроз та інші. Саме тому так важливо стежити за своєю поставою. Наші поради допоможуть вам залишатися здоровими і позбутися від болю в спині і шиї.



1. Сидіть рівно. Перший і найважливіший крок на шляху до гарної постави – це навчитися сидіти рівно. Так, це може звучати просто, але насправді це не так. Сядьте рівно, випряміть спину, розправте плечі, ноги поставте на підлогу так, щоб коліна були зігнуті під кутом 90 градусів. Спробуйте так просидіти 5 хвилин, і ви зрозумієте, що тримати поставу під час роботи не так вже просто. Намагайтеся так сидіти постійно, хоч зараз вам і може здатися, що це – неприродне положення для вашого тіла. Це допоможе позбутися від болю в спині. Також не забувайте робити перерви в роботі – хоча б на 1 хвилину щогодини.

2. Стійте прямо. Це ще одна річ, якої нас вчать з самого дитинства. З роками ми про це забуваємо, що призводить до поганої постави та проблем зі здоров'ям. Почніть знову привчати себе стояти і ходити з прямою спиною. Коли ви стоїте, ваші ноги повинні бути трохи розставлені, а спина повинна знаходитися у вертикальному положенні. Коли ви йдете, стежте за тим, щоб ваш корпус не нахилявся вперед. Щоб переконатися, що ви все робите правильно, час від часу ставайте біля стінки, притискаючи до неї спину – вам повинно бути комфортно в такому положенні.

3. Користуйтеся валиком, коли сидите. Коли ви сидите прямо, ваша спина повинна об щось спиратися. В результаті цього навантаження на поперек сильно збільшується. Щоб зняти напругу з попереку, підкладайте між його вигином і спинкою стільця жорсткий валик або щільно згорнутий рушник.

4. Спіть на спині. Так само, як 8-годинний сон необхідний для здоров'я всього організму, сон в правильній позі необхідний для здоров'я вашої спини. Намагайтеся частіше спати на спині з подушкою під головою. Слідкуйте за тим, щоб подушка знаходилася тільки під головою, а не під шиєю теж. Кладучи подушку під голову, ви надаєте шийному відділу хребта необхідний вигин і допомагаєте розслабитися м'язам. Для зручності можна підкладати невеликий валик під поперек або коліна. Якщо ви все ж звикли спати на боку, підкладайте подушку між колінами.

5. Втягуйте живіт. Стоячи або сидячи рівно, завжди намагайтеся стежити за тим, щоб ваш живіт був втягнутий. Це не тільки зміцнює м'язи пресу, але і підтримує хребет. Крім того, так і ваша постава буде кращою, і ви будете виглядати стрункіше.

6. Слідкуйте за своєю вагою. Як правило, постава псується після того, як людина набирає кілька зайвих кілограмів. Крім того, з зайвими кілограмами і стояти рівно стає набагато складніше. Тому дуже важливо стежити за своєю вагою і тримати її в нормі.

7. Тримайте плечі розправленими. Як вже говорилося раніше, сидите ви чи стоїте, ваша спина повинна знаходитися у вертикальному положенні. Одна з головних причин поганої постави – це сутулість, при якій плечі округлюються вперед. Намагайтеся розправляти плечі, відсуваючи їх назад – пр.и такому положенні грудна клітка автоматично піднімається, а спина вирівнюється.

8. Тренуйтеся. Тренування, будь то в тренажерному залі, на йозі або фітнесі, зміцнюють м'язи спини і вчать правильно тримати поставу. Крім того, у регулярних фізичних навантажень є й безліч інших переваг для здоров'я і краси.

9. Носіть взуття, яке добре підтримує стопу. Це важливо, тому що взуваючи зношене взуття, стоптане з однієї зі сторін, ваші ноги будуть так само завалюватися, послаблюючи м'язи спини. Тому уважно стежте за взуттям, яке ви носите.

Автор: Сальнікова Анна
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас