Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чому мультфільми необхідні для розвитку дитини

Чому мультфільми необхідні для розвитку дитини
 

Є багато речей, які відіграють важливу роль у розвитку дитини. Але візуальне навчання є одним з його ключових аспектів, тому в дитинстві кольори і яскраві, кольорові мультфільми зокрема, впливають на наше пізнавання навколишнього світу. Не можна позбавляти дитину такої можливості у розвитку, як перегляд мультиків, адже їхні яскраві кольори і цікаві сюжети стимулюють дитячу допитливість, допомагають пізнавати світ і розвивати уяву.

Стимуляція органів чуття в ранньому дитинстві

Стимуляція органів чуття є одним з головних аспектів розвитку дитини в ранньому дитинстві. Так дитина отримує досвід, реагує і обробляє навколишню інформацію, взаємодіє з великим навколишнім світом і намагається його зрозуміти. Стимулювати дитину можна безліччю способів, у тому числі за допомогою музики, ігор і мультфільмів. Вам важливо задіяти всі п'ять органів почуттів дитини, і зір в тому числі.

Значення кольорів для дитини з самого народження

Один з перших зовнішніх факторів, на які реагує навіть найменша дитина – це кольори. І навіть незважаючи на те, що зір немовлят ще дуже погано розвинений, дослідження показали, що вони можуть розрізняти кольори і сприймати їх. Так, м'які, приглушені тони справляють на малюків заспокійливий вплив – саме тому пудрені відтінки жовтого і блакитного вважаються найкращими для дитячої кімнати. А яскраві кольори стимулюють крихітку до активності.

Мультфільми: вічна дилема

Одним з найпотужніших візуальних середовищ, безумовно, є телебачення. А для дітей – це, звичайно ж, мультики. Навіть в ранньому дитинстві, коли малюк ще не здатний розуміти сюжет, він все одно в захваті від яскравих анімацій, які привертають його увагу і буквально заворожують дитину. У шкільному віці дитина здатна зрозуміти смислове навантаження мультфільму, тому так важливо вибирати саме хороші мультики – красиві, повчальні та розвиваючі. Як би там не було, суперечки про шкідливість і корисність мультфільмів для дітей ведуться вже довгі роки. І в той час, як одні батьки забороняють малечі дивитися мультфільми, інші хвалять їх за позитивний вплив на своїх дітлахів.

Про позитивний вплив мультфільмів на дітей

Незважаючи на всі суперечки і розбіжності, мультфільмам все ж варто відвести особливе місце у вихованні та розвитку дитини, адже практично ніщо не здатне їх повноцінно замінити. Незважаючи на те, що дитина не може взаємодіяти з мультиками фізично, вони все ж сприяють як фізичному (розвитку певних навичок), так і моральному розвитку малюка.

Безперечно, мультфільми грають важливу роль в навчанні дитини, навчаючи її буквально всьому: від рахунку до гарної поведінки. Вони допомагають розуміти різні моделі поведінки і ролі в суспільстві, в тому числі і усвідомити свою. Хороші мультики вчать моралі, поняттям, що правильно, а що ні. Батьки повинні розуміти, що дитина бачить світ зовсім не так, як вони, і мультфільми роблять цей світ зрозумілішим для малюка. Вони закладають основу для розвитку та подальшого пізнавання цього непростого світу.

Для здорового розвитку дитини життєво важливо, щоб вона відчувала широкий спектр як фізичних, так і розумових подразників. Стимулюючи органи чуття, ви стимулюєте мозок малюка, даючи йому можливість пізнавати і розуміти. І важливість знань, які дитина отримує візуально, в тому числі і через мультфільми, не можна заперечувати.

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас