Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Перша менструація: про що може запитати донька?

Перша менструація: про що може запитати донька?
 

Перша менструація – хвилюючий момент в житті дівчинки, якою вона обов'язково поділиться з мамою, поставить їй багато запитань, попросить порад і підказок. Коли має настати перше місячне, яким воно має бути, за якими ознаками можна зрозуміти, що менструація скоро розпочнеться? Відповіді на ці та інші запитання має знати мама, донька якої дорослішає.



Перше місячне зазвичай починається у віці від 11 до 16 років, якщо у Вашої доньки менструація почалась в цей період - це вважається нормою. Більш ранній статевий розвиток (8-9 років) теж можливий (він так і характеризується словом «ранній»), а от відсутність менструації до 17 років є ознакою відставання у статевому розвитку. Все залежить від спадковості, фізичного розвитку дівчинки, а також від перенесених в дитинстві хвороб і навіть раціону харчування. Порушення гормонального обміну, фізичні навантаження, порушення з боку гіпофіза, нервово-психічні розлади, недостатність яєчників та інші причини можуть стати причиною як дуже раннього початку першої менструації, так і її запізнення.

Перед початком першого місячного дівчина може відчувати ті ж "симптоми", які зазвичай відчувають усі жінки перед «цими днями»: біль і тягнення внизу живота, головний біль, чутливість молочних залоз, емоційна збудливість, плаксивість, відчуття безпричинної агресії чи апатії. Про наближення місячного свідчать і фізіологічні зміни: фігура набуває більш жіночних форм, волосся під пахвами і в районі лобка стає жорсткішим, в зв'язку з посиленням роботи потових і сальних залоз, може з'явитися висип на обличчі, грудях, спині, починає швидше жирніти волосся. А вже за кілька місяців до початку першої менструації змінюються вагінальні виділення: вони стають ряснішими, за консистенцією можуть стати більш рідкими чи в'язкими (за кольором мають бути білими або прозорими, без неприємного запаху, інакше можуть свідчити про наявність інфекційно-запальних хвороб органів малого тазу).

Перше місячне зазвичай не дуже інтенсивне: організм втрачає від 50 до 150 мл крові. На початку воно може бути ледь помітним, а більш рясними кров'янисті виділення стають на 2-4 день менструації. Протягом двох років відбуватиметься становлення менструального циклу, проміжки між місячним можуть становити навіть до 3 місяців.

Що мама має особливо підкреслити під час розмови з донькою стосовно першої менструації?

Звісно, питань у дівчинки буде багато, найперше потрібно поговорити про дотримання загальних правил інтимної гігієни. Розкажіть про те, що прокладки, які доньці потрібно придбати, змінюють регулярно (не рідше, ніж кожні 5 годин), не залежно від їх просочування виділеннями. Для перших менструацій гінекологи рекомендують обрати саме прокладки, адже вони дають змогу візуально контролювати характер і обсяг виділень. Тампони можна буде використовувати дещо пізніше (їх використання, до речі, може призвести до порушення мікрофлори піхви, тому краще з ними зачекати). Звісно, кожна дівчина у віці 11 років розуміє, що потрібно слідкувати за особистою гігієною, приймати душ та підмиватися регулярно, але в розмові Ви можете сказати доньці, що під час «критичних» днів необхідно особливо ретельно за цим стежити, підмиватись не менше, ніж двічі на день, щоденно приймати негарячий душ.

Приділіть доньці достатньо уваги, постарайтесь дати відповідь на усі запитання, навіть якщо вони повторюватимуться і здаватимуться Вам несуттєвими. Адже це такий важливий момент, ваша дівчинка стає дорослою, психологічна підтримка і усвідомлення всієї важливості цього періоду дуже допоможуть Вашій донці.

Автор: Марта Павлюк
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас