Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Плюси і мінуси пустушки

Плюси і мінуси пустушки
 

Пустушка в ротику малюка – це стало для нас вже досить звичною картиною. І знаєте, нічого дивного, адже інколи ця сама пустушка дає батькам чи не єдиний шанс забезпечити тишину в домі. Проте, і Ви, напевне, про це чули, більшість педіатрів не рекомендують використовувати пустушку.



Справа в тому, що призначення пустушки – допомогти дитині задовольнити свій смоктальний рефлекс, і при цьому не заважати мамі. Адже буває так, що малеча буквально відмовляється відпускати мамині груди, вже наситилася, але хочеться ще посмоктати, для задоволення цього, власне, смоктального рефлексу. І маму це, зрозуміло, не дуже влаштовує. П-перше, коли дитина надто довго тримає сосок в ротику, крім того захоплює його не завжди правильно – це може призводити до утворення такої неприємності, як тріщини на сосках, які потім дуже ускладнюють те саме грудне вигодовування. По-друге, навряд якась мама може дозволити собі цілими днями пролежувати біля дитини, яка насолоджується смоктанням грудей, адже в неї є багато інших важливих справ. І тут на допомогу приходить пустушка.

Перед тим, як запропонувати малечі пустушку, Ви маєте чітко усвідомлювати причини того, чому педіатри не рекомендують її використовувати, основна з них - це ризик зменшення лактації. Якщо Ви хоча б в загальних рисах знаєте про принцип вироблення грудного молока, то мали засвоїти основне правило: чим більше дитина смокче груди - тим більше молока прибуває. Саме тому використання пляшечок, пустушок та інших «помічників», на які дитина направлятиме свої сили, і, відповідно, потім менш інтенсивно смокче мамині груди, - є особливо небажаним на початку становлення лактації, коли механізм вироблення материнського молока тільки регулюється. Крім того, пустушку не варто використовувати, коли Ви помітили, що є проблеми із виробленням молока, його не вистачає.

Зважте, що смоктальний рефлекс поступово згасає після 6 місяців, тому цим можна і варто скористатися, відучуючи дитину від «смоктунця». Малеча поступово забуде про пустушку, але відучувати її потрібно поступово. Намагайтеся не привчати дитину спати з пустушкою, коли вона засне – найкраще одразу пустушку вийняти.

Використовуючи пустушку, не забувайте, що її необхідно тримати в строгій чистоті: мийте, стерилізуйте, використовуйте спеціальну насадку (для зберігання). Не наслідуйте деяких матусь, які облизують пустушки, вважаючи, що таким чином їх очищають.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас