Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Дитячі пустушки: все, що потрібно знати молодим батькам

 Дитячі пустушки: все, що потрібно знати молодим батькам
 

Роками батьки активно користувалися сосками-пустушками, щоб заспокоювати своїх малюків. Зараз же навколо даного дитячого аксесуара ведуться постійні суперечки: «Чи варто?», «Шкідливо чи корисно?», «Коли відучувати?». Про все це ми поговоримо далі в статті.

Переваги дитячих пустушок

Безсумнівно, у дитячих пустушок є ряд переваг, серед яких:

Зниження ризику СРДС. Використання пустушки під час денного і нічного сну може запобігти синдрому раптової дитячої смерті. Лікарі не можуть пояснити, як саме це пов'язано, але у дітей, що сплять з пустушкою, ризик СРДС знижується більш ніж в два рази.

Задоволення смоктального рефлексу. У немовлят є природна потреба в ссанні. Як правило, її задовольняють груди або пляшечка, але бажання смоктати у малюка може залишатися і після того, як він наситився. У цьому випадку допомагає пустушка. Головне переконайтеся, що вона не замінює дитині прийом їжі.

Самозаспокоєння. Соски-пустушки допомагають немовлятам вчитися контролювати свої емоції, розслаблюють їх і заспокоюють, дарують відчуття захищеності. В результаті, спокійна і дитина, і її батьки.

Недоліки дитячої пустушки

Серед ризиків і недоліків дитячої пустушки варто виділити:

Неправильне захоплення соска грудей. Грудне вигодовування – природний процес, але на те, щоб мама і малюк підлаштувалися одне під одного, потрібно трохи часу. Якщо ви годуєте дитину грудьми, зачекайте кілька тижнів, перш ніж давати їй пустушку – так у вас встигне прибути молоко, а також ви обидва встигнете пристосуватися до процесу годування. Тільки так дитина не буде любити соску сильніше, ніж ваші груди.

Вушні інфекції. Як показали дослідження, малюки, які смокчуть пустушку, майже в два разща частіше хворіють вушними інфекціями.

Захворювання зубів і ротової порожнини. Деякі батьки турбуються про те, що пустушка може нашкодити дитячим зубкам. Експерти не рекомендують давати малюкові соску надовго і говорять про те, що у віці до двох років проблеми з зубами коригуються самі собою протягом півроку, якщо відучити дитину від пустушки до 2-річного віку.

Після 2 років у дитини через пустушку можуть почати з'являтися проблеми з зубами і прикусом, і чим далі, тим сильніше вони будуть себе проявляти. А використання пустушки після 4 років, коли вже починають розвиватися корінні зубки, може вплинути на їхнє здоров'я в довгостроковій перспективі.

Поради батькам: користуємося пустушкою правильно

• Вибирайте пустушки надійних брендів, що не містять бісфенол-А (BPA). Як показали дослідження, він може бути небезпечним для дітей.

• Не вішайте пустушку на дитину на шнурку, так як це може призвести до удушення.

• Підберіть правильний розмір пустушки відповідно до віку дитини.

• Не дозволяйте дітям ділитися пустушкою. А також після кожного використання мийте її з милом.

• Вибирайте пустушки з отворами в основі, щоб дитина могла вдихати повітря крізь них.

• Давайте пустушку такою як є. Не підсолоджуйте її, інакше ви можете нашкодити дитячим зубкам.

Коли відучувати дитину від пустушки

Рано чи пізно (до 2-річного віку, як писалося вище) вам доведеться забрати пустушку у крихітки. Цей процес, швидше за все, не пройде для дитини безболісно, тому вам потрібно постаратися його згладити. Не перетворюйте відучення від пустушки в боротьбу за владу, не забирайте її силою. Замість цього знайдіть більш позитивне пояснення того, що відбувається, наприклад, «пустушку забрала фея».

Виберіть правильний час. Почніть відучувати малюка від пустушки після піврічного віку, коли ризик СРДС знижується, а ризик вушних інфекцій збільшується. Щоб процес відучення йшов максимально гладко, потроху починайте обмежувати час з пустушкою, давайте її тільки на час сну. І ні в якому разі не відучуйте тоді, коли в житті дитини відбуваються будь-які важливі зміни.

Якщо в житті малюка відбуваються серйозні зміни – переїзд, поява братика чи сестрички, нова няня, стресова ситуація в будинку – це може служити підставою для продовження використання пустушки, щоб дитина відчувала себе спокійніше.

Будьте послідовні. Пам'ятайте, ви – не єдина людина, яка проводить час з малюком. Переконайтеся, що і ваш партнер, і няня, і родичі-друзі дотримуються вашого плану по відучення малюка від пустушки.

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас