Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

5 простих порад як доглядати за новонародженим

5 простих порад як доглядати за новонародженим
 

Молоді матусі, у яких з'явилася перша дитина, часто задаються питанням – як же правильно доглядати за малюком, особливо в перші дні його народження. Ми систематизували досвід сотень жінок, щоб скласти корисний путівник для кожної новоспеченої мами.



Порада №1 – гігієна

Новонароджені дітки потребують особливого догляду – мамі необхідно обробляти пупкову ранку, промивати малюкові оченята і правильно купати. Педіатри не рекомендують часто купати малюка з дитячим милом – віддавайте перевагу травам (ромашка, череда та ін.), відвари яких можна додати в ванночку. Ранку на пупі необхідно обробляти 2-3 рази щодня перекисом водню і зеленкою, а оченята промивати ватним тампоном, змоченим теплою кип'яченою водою.

Підгузник також необхідно використовувати правильно: по-перше, його потрібно міняти кожні 3-4 години. Навіть якщо підгузок не дуже заповнений – фахівці рекомендують його замінити, щоб запобігти появі пітниці. Друге правило – завжди використовувати крем або присипку. Ніколи не затягуйте підгузник занадто сильно на животику – в ідеалі між тілом і підгузником повинно залишатися стільки простору, щоб помістився вказівний палець.

«Багато мам часто не можуть визначитися, який підгузник в ранньому віці використовувати краще – багаторазовий або одноразовий. Я завжди рекомендую другий варіант, адже одноразовий підгузник дозволяє шкірі дихати і запобігає контакту шкіри малюка з виділеннями, а це відмінна профілактика пелюшкового дерматиту. Крім того, я б рекомендувала мамам звертати увагу на підгузники, які мають анатомічну форму – в ньому маляті набагато зручніше, він не відчуває дискомфорту при рухах, а тому може розвиватися нормально», зазначає лікар-педіатр, експерт ТМ Helen Harper Наталя Гейко.

Порада №2 – харчування та пов'язані з ним питання

Майже кожен малюк в цьому віці стикається з проблемою газів, адже шлунково-кишковий тракт поки не адаптований до перетравлювання їжі, а мікрофлора тільки формується. Народний перевірений спосіб – притискати ніжки дитини до черевця, носити «стовпчиком», малювати на животику латинську букву «S», починаючи рух рукою з-під правої частини ребер через пупок, закінчуючи зліва в нижній частині таза; також можна гладити живіт за годинниковою стрілкою. Крім того не забувайте класти крихітку на бочок – щоб під час відрижки малюк не подавився.

Порада №3 – формуємо дитячу аптечку

Всі лікарські засоби для дитини повинні зберігатися в окремій аптечці, щоб випадково препарати не переплуталися з дорослими. Уважно перевіряйте термін придатності на кожній упаковці, а також подбайте заздалегідь про те, щоб в дитячій аптечці були всі необхідні засоби:

• вата та ватні тампони;
• антигістамінні препарати;
• ліки від коліків;
• жарознижуюче;
• краплі в ніс;
• 3%-ний розчин перекису водню.

А також засоби гігієни:

• зволожуючий крем під підгузник;
• мазь від дерматиту та подразнень;
• дитячі серветки і лосьйони.

Порада №4 – йдемо на прогулянку

У діток в такому віці терморегуляція відбувається не так, як у дорослих. Саме тому існує декілька корисних рекомендацій:

• Гуляти з малюком на вулиці можна вже починаючи з двох тижнів: спочатку по 30-40 хвилин кілька разів на день, збільшуючи тривалість на 5-10 хвилин щотижня.

• Влітку можна гуляти на вулиці до декількох годин, а ось в мороз нижче 10-12 градусів від прогулянок краще утриматися.

• Одягайте малюка на прогулянку так само, як одягаєтеся самі, тільки плюс ще один шар одягу.

• Прогулянки потрібні обов'язково щодня – у малюка поліпшується апетит, сон, а також разом з цим сонячне світло під час прогулянки необхідне для вироблення вітаміну D, який перешкоджає розвитку рахіту.

• Не варто закутувати дитину туго – малюк повинен мати можливість вільно рухатися.

• Занадто довгі прогулянки на вулиці для немовлят не рекомендуються. Це пов'язано з тим, що малюка необхідно часто прикладати до грудей, міняти підгузник, а також тому, що він швидко замерзає.

• Щоб визначити, чи не замерзла дитина, доторкніться до носика – якщо він холодний, то, швидше за все, дитині прохолодно. Якщо обличчя занадто червоне – то, відповідно, дитині жарко.

Порада №5 – будьте уважні до дрібниць

Існує безліч маминих хитрощів, як доглядати за малятком і водночас не доставляти йому дискомфорту.

• Наприклад, нігтики деякі мами стрижуть поки дитина спить – так немає ризику, що малюк занервує і смикнеться.

• Якщо дитина часто засинає під час годування і не наїдається, спробуйте легенько полоскотати їй п'яточки, а щоб визначити температуру води для купання – опустіть в неї свій лікоть.

• Ще одна порада – придбайте одноразові пелюшки для сну, навіть якщо малюк вночі був дуже активним, і вміст підгузника випадково опинився назовні – пелюшка вбере вологу і малюк прокинеться сухим.

За допомогою цих простих життєвих порад, перші дні пройдуть комфортно і щасливо, як для малюка, так і для мами. Розвивайтеся разом зі своїм малюком і ставайте наймудрішими мамами!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас