Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чим небезпечна молочниця під час вагітності

Чим небезпечна молочниця під час вагітності
 

На форумах і різних сайтах про здоров'я нерідко можна зустріти статті про молочницю під час вагітності. Багато жінок не з чуток знайомі з цим захворюванням і прекрасно знають, що особливої небезпеки молочниця не несе, за винятком неприємного запаху, свербіння і білих виділень. Так чому ж цій темі приділяється стільки уваги? Не секрет, що грибок кандида є в кожної жінки і є частиною природної мікрофлори піхви, не викликаючи абсолютно ніяких незручностей.



Під час виношування плоду імунітет значно знижується, а в поєднанні з підвищеною температурою і гормональними збоями створюється ідеальна атмосфера для розмноження грибка. Саме тому так часто вагітність і молочниця стають нерозлучні, особливо якщо до зачаття жінка була схильна до кандидозу. З причинами, ніби-то, все ясно, ну а як щодо потенційної небезпеки?

В першу чергу, молочниця може передатися плоду, а лікувати молочницю у немовляти – те ще клопітке заняття, і це в кращому випадку. Якщо молочниця у мами вразить пуповину, і через неї перейде на внутрішні органи плоду, що розвивається, існує ризик втрати дитину. Крім того, під час пологів молочниця у матері може викликати молочницю ротової порожнини у малюка, що, в свою чергу, значно ускладнює процес грудного вигодовування.

Сама по собі молочниця нерідко є причиною різних ерозій у піхві та інших статевих органах молодої мами. Ерозії, в свою чергу, сильно погіршують еластичність покривів матки, яка зараз повинна постійно розтягуватися у міру зростання малюка. Ерозії у піхві через втрату еластичності призводять до численних внутрішніх і зовнішніх розривів під час пологів. Як відзначають самі породіллі, навіть після пологів кандидоз та ерозії значно ускладнюють нормальне загоєння шрамів після пологів.

Вагітна жінка повинна дуже уважно ставитися до свого організму, адже від цього залежить не тільки її самопочуття, а й здоров'я та розвиток її малюка. Якщо ви помітили у себе перші ознаки молочниці під час вагітності, краще відразу зверніться до свого гінеколога – після огляду лікар зможе призначити вам найкраще лікування. Займатися самолікуванням в цьому випадку не варто, інакше ви можете нашкодити плоду. І пам'ятайте, кандидоз набагато простіше вилікувати на ранніх стадіях.

Будьте здорові!

Автор: Сальнікова Катерина

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас