Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Поліп матки – питання і відповіді гінеколога

Поліп матки – питання і відповіді гінеколога
 

Що стосується гінекології, то у багатьох жінок ця область викликає страх, особливо бояться наші жінки страшних діагнозів, таких як поліпи шийки матки. Сьогодні, спеціально для наших жінок, які просто бояться йти до гінеколога і здавати «дурні питання», ми постараємося відповісти на найпоширеніші з них.



Питання: Наскільки страшний діагноз «поліп шийки матки» і до чого це може призвести?

Відповідь: Поліп відноситься до псевдоерозії і являє собою надмірний виріст шийки матки. Це доброякісне утворення, яке в 99% випадків не дає будь-яких ускладнень. Іноді подібні утворення можуть викликати небажані кровотечі, а також можуть стати однією з причин безпліддя, тому, якщо вам запропонували видалення поліпа шийки матки, затягувати з цим питанням не варто. Ну, а в більшості випадків поліпи існують безсимптомно, абсолютно ніяк не проявляючи себе.

Питання: Після видалення поліпа, чи є ймовірність його повторної появи?

Відповідь: При грамотно призначеному лікуванні і правильно проведеній операції ймовірність повторної появи вкрай мала. Якщо ж після операції через деякий час у вас знову утворився поліп, тоді варто звернутися в клініку, здати повний спектр аналізів для більш точного визначення причин утворення поліпів і тільки після цього приступати до лікування і видалення. Без усунення причин поліп може з'являтися знову.

Питання: Якщо я ще не народжувала, чи варто видаляти поліп?

Відповідь: Видаляти поліп безумовно варто, так як в майбутньому він може стати причиною вашого безпліддя або втрати плоду. Якщо ви ще не народжували, тоді найкраще допоможе в цьому випадку гістероскопія.

Питання: Наскільки шкідливі повторні операції з видалення поліпа?

Відповідь: Як і будь-які інші механічні втручання в слизову оболонку, операції залишають шрами на внутрішній поверхні матки, які в свою чергу впливають на її еластичність, що може викликати додаткові розриви під час пологів.

Питання: Чи можлива статева близькість при поліпах і чи передаються вони статевим шляхом?

Відповідь: Якщо поліп у вас не викликає ніяких болючих відчуттів і кровотеч, тоді статева близькість цілком допустима. Говорячи про зараження, варто розуміти, що основною причиною утворення поліпів є запальні процеси і гормональні порушення в організмі, які статевим шляхом передаватися не можуть.

Будьте здорові!

Автор: Сальнікова Катерина

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас