Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Масаж під час переймів, або як облегшити непростий період пологів

Масаж під час переймів, або як облегшити непростий період пологів
 

Перейми – це певне випробування, до якого готується кожна вагітна жінка. З однієї сторони розуміємо, що пережити це необхідно, нікуди не дінешся, а паралельно вивчаємо інформацію про правильне дихання під час переймів, відповідні пози, у яких, власне, ці перейми легше «пережити», навіть про «секретні точки», натиснувши на які у правильній послідовності, можна облегшити больові відчуття.



Як жінка, яка пережила пологи, можу сказати, що не завжди вдається застосувати всі знання про знеболення пологів, здобуті після перечитування кілограмів літератури та відвідин курсів для майбутніх матусь протягом довгих дев’яти місяців. І все з тієї простої причини, що для того, аби все робити правильно, вчасно, в потрібній послідовності, потрібно бути дуже сконцентрованою, зібраною і спокійною. А ми, жінки – натури емоційні, і на четвертій годині важких переймів, буває не так і легко згадати, яку точку потрібно натиснути, чи яким типом дихання краще користуватися саме зараз.

Для цього на пологи беремо партнера - підготовлену людину, яка пройшла з Вами шлях від самого початку, яка в теорії знає весь процес пологів, зможе вчасно нагадати потрібну інформацію, допомогти зайняти необхідну позу і т.д. Адже та людина, звісно, хвилюватиметься за Вас, проте фізично не відчуватиме того, що Ви, а отже – мислитиме більш «тверезо», їй буде легше зібратися, легше пригадати необхідне. Найкраще, звісно, якщо цією людиною буде Ваш коханий, батько дитини.

Цінна річ, яка справді може допомогти дещо облегшити перейми, розрядити напругу – це масаж. Ось ми й підійшли до основної теми статті. Як масаж під час переймів може облегшити фізичний біль, допомогти досягнути відчуття комфорту? Як виконується такий масаж?.. Про це ми поговоримо нижче.

Розпочнемо з того, що частково такий масаж може виконувати і сама породілля, але, звісно, краще, якщо його робитиме чоловік, тоді до безпосереднього впливу масажу додається й ефект фізичного контакту з близькою людиною, який створює відчуття безпеки і психологічного комфорту.

Масаж нижньої частини живота під час переймів

Такий масаж зручно виконувати, коли породілля сидить у кріслі, або стоїть спиною до партнера, опершись, наприклад, на стіну, чи іншу опору. Виконуються легкі прогладжування у напрямках зверху вниз та з боків до середини. Можна також виконувати легкі кругові рухи у вказаних напрямках. Такий масаж допоможе зняти напругу одразу після перейми, або на її вершині, це вже як Вам більше підходить. Адже комусь масаж може допомогти переключити увагу на піку перейми, коли, власне, найважче, а декому неприємні будь-які дотики під час болючої перейми, для таких жінок масаж буде більш доречним у перервах між переймами.

Масаж попереку і спини під час переймів

Такий масаж, зазвичай, стає актуальним, коли перейми вже активно тривають протягом певного проміжку часу, породілля втомлюється, починає тягнути спина і поперек. Тоді виникає бажання зайняти позу, коли можна опертися на зігнуті лікті, приклонити голову, таким чином дещо знявши навантаження із спини. Ви можете сісти на великий м’яч (такі, зазвичай, є у палатах), схилившись трохи наперед (можна трохи погойдуватись на м’ячі, це теж допомагає зняти напругу і, зрештою, трохи відволіктись). Можна, також, сісти на підлогу, положивши голову і опершись руками на коліна партнера, який сидить на стільці; також, можна опертись на стіл, спинку крісла, а інколи виникає бажання навіть стати на четвереньки або зайняти колінно-ліктьову позу. Якщо Вам здаватиметься, що саме в такій позі буде легше перенести чергову перейму – займайте її, не переймаючись, чи гарно це виглядатиме зі сторони (тільки нехай партнер Вам допоможе, адже може запаморочитись в голові).

Отже, перебуваючи у будь-якій зручній для Вас позі з вище перелічених, попросіть партнера зробити легкий масаж попереку і спини. Це можуть бути м’які кругові рухи у напрямку від центру попереку в боки, хвилеподібні рухи вздовж спини чи ін. Слідкуйте за своїми відчуттями, Ви зможете підказати партнеру, які рухи краще допомагають розслабитись, зняти больові відчуття.

Масаж плечового поясу теж може стати у нагоді.

Масаж плечового поясу під час переймів

Найбільш зручною позою для виконання такого масажу є поза, коли жінка сидить навпочіпки, спиною до партнера, який сидить позаду на стільці. Тоді зручно опертися на коліна чоловіка, а йому буде зручно масажувати Ваші плечі.

Ще раз хочемо підкреслити, що реакція на масаж під час переймів у жінок дуже індивідуальна: комусь він дійсно допомагає переключити увагу з неприємних відчуттів, розслабитись, когось – навпаки дратує, тільки посилюючи дискомфорт.

Узагалі, дуже важко щось передбачити, адже кожні пологи – не схожі на інші, кожна жінка по-своєму переживає їх, по-різному реагуючи на больові відчуття та дискомфорт. Тому шукати якусь універсальну панацею, яка допомагає усім зменшити неприємні відчуття під час переймів (та й узагалі протягом пологів) – марна справа. Проте, бути підготовленим, маючи «під рукою» кілька способів, які можуть допомогти в непрості хвилини – Ваше право, яким варто скористатися.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас