Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Молочниця боїться… господарського мила?

Молочниця боїться… господарського мила?
 

Господарське мило – це суміш натрієвих солей з жирними кислотами із натуральних рослинних і тваринних жирів (вміст жирних кислот може складати від 65% до 72%, із лужною реакцією 11-12 рН).



Господарське мило володіє лікувальними властивостями, воно, зокрема чинить протизапальну, противірусну дію, має протимікробний ефект. Про це було відомо ще нашим прабабусям, і сучасна наука підтверджує дані факти. Саме тому деякі гінекологи рекомендують використовувати господарське мило як засіб інтимної гігієни, адже воно чудово очищає, вбиває бактерії і грибок (типу молочниці), оскільки лужне середовище є несприятливим для розвитку грибків.

Проте, існують деякі правила, адже використовувати господарське мило для інтимної гігієни двічі на день, враховуючи його високий рівень рН, який може зруйнувати природне кислотне середовище в інтимній зоні – це, м’яко кажучи, неправильно (для порівняння, нормальний рівень рН у піхві становить 3,3).

Застосовувати господарське мило в якості профілактики молочниці слід не частіше, ніж 2 рази на тиждень. Основними же для інтимної гігієни оберіть засоби на основі молочної кислоти, які підтримують природний кислотно-лужний баланс інтимних зон, не сушать шкіру, тому що максимально відповідають кислому середовищу піхви, де «живуть» молочнокислі бактерії.

Стосовно використання господарського мила для вмивання тіла точиться дискусія і тому, що існує гіпотеза, ніби господарське мило разом із шкідливими бактеріями змиває й корисні. Проте доведено, що таким ефектом володіє антибактеріальне мило, а господарське бореться лише з паразитарними мікробами.

Отже, підбиваючи підсумки, хочеться ще раз наголосити, що господарське мило має лужне середовище і не підходить для щоденної інтимної гігієни. Проте, не варто повністю ігнорувати це мило, адже доведена його протимікробна дія та здатність вбивати грибок. Тому жінки, які часто страждають від молочниці, можуть в комплексі лікувальних чи профілактичних заходів використовувати господарське мило для інтимної гігієни, але не частіше, ніж 2 рази на тиждень. Цей спосіб лікування відноситься до так званих народних. Запитайте свого гінеколога, як він ставиться до використання цього «дідівського» методу, і вже тоді прийміть виважене рішення.

Будьте здоровими!

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас