Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Яку температуру збивати не варто?

Яку температуру збивати не варто?
 

Нежить, кашель… от і температура піднялася. І ми починаємо діяти «за планом»: проковтнути таблетку від кашлю і болю в горлі, в ніс – судинозвужувальні, ну і не забути про жарознижувальні засоби. В сучасному світі не маємо часу на те, аби розібратися в чім річ, нам важливо забрати усі симптоми, щоби вже завтра піти на роботу. Тому так полюбляємо самолікування. А чи знаєте Ви, що температуру, нижчу за 38° збивати не варто?!



Центр, який регулює температуру нашого тіла, міститься у головному мозку. Він реагує на потрапляння в організм інфекційного збудника підвищенням температури. Власне, така реакція нашого організму є дуже важливою, і найбільш неправильним кроком, який Ви можете здійснити, займаючись самолікуванням, - одразу збити підвищену температуру. Адже з підвищенням температури, в нашому організмі активізується вироблення інтерферону – захисного білка, який виділяють клітини на боротьбу зі збудником. Якщо ж Ви одразу зіб’єте температуру, коли організм тільки почав боротися з недугою, знизиться продукування інтерферону, що може «посприяти» переходу хвороби у хронічну форму. Не варто втручатися у роботу захисних механізмів нашого організму.

Якщо ж говорити більш конкретно, використовуючи цифри, то: дорослому не потрібно збивати температуру, нижчу 38°, дитині – нижчу 39° (адже дитячий організм має свої особливості, він легше переносить стан, коли температура тіла підвищується). З цього правила існують винятки: якщо у людини, що занедужала, є схильність до судом, які розвиваються на фоні підвищеної температури тіла, потрібно діяти за іншим сценарієм, не допускаючи її підняття. В різних людей є свої особливі реакції на підвищену температуру, якщо Ви відноситесь до тих, у кого гарячка супроводжується блюванням, умліванням, зниженням артеріального тиску, - також не можна допускати значного підвищення температури тіла.

Звісно, Ви не мусите сидіти, склавши руки, чекаючи, коли організм сам поборе хворобу, зникне гарячка. Не забувайте строго дотримуватись режиму споживання рідини: відвар малини, калини, липи, імбирний чай з додаванням меду – Ваші добрі помічники у боротьбі за здоров’я. Пийте невеликими порціями, але часто. Таким чином, швидше позбудетесь багатьох шкідливих речовин, які вийдуть із потом та сечею, тіло охолоджуватиметься. Часто провітрюйте кімнату, у якій знаходитесь, слідкуйте за підтриманням оптимального рівня вологості в приміщенні. Вам зараз протипоказано дихати сухим, жарким повітрям. Тому, аби почуватися комфортно, краще тепліше одягніться, але намагайтеся не перестаратися з обігріванням кімнати.

Бережіть себе і будьте здоровими!

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас