Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Отит – неприємна недуга, яка частіше турбує саме малюків

Отит – неприємна недуга, яка частіше турбує саме малюків
 

Наступила холодна пора року, яка, нажаль, окрім приємних моментів, несе і «сезонні» хвороби. За статистикою, на другому місці після застуди діти хворіють саме отитом. Чому ця недуга є більш поширеною серед дітей? Це пов’язано з анатомічними особливостями, а також з віком, коли анатомія вуха дещо змінюється, запальні процеси в ньому розвиваються рідше. Практично кожен першокласник страждав колись від отиту – такі дані наводять лікарі.

Чому так буває?

Біль у вухах часто може спричинити і прорізування зубів, патології щелепи, синусит, запалення мигдаликів. Здебільшого, причиною отиту (запалення зовнішнього, середнього, або внутрішнього вуха) є респіраторна інфекція, яка потрапляє в організм через слизову носа. З верхніх дихальних шляхів вона може потрапити до вуха, провокуючи неприємну недугу. Стати поштовхом для розвитку отиту може і банальна застуда, грип, гнійний гайморит.

Як розпізнати хворобу?

Зазвичай, у дитини підвищується температура тіла, вона скаржиться на біль у вушку, головний біль. Зовсім маленька дитина, яка ще не вміє говорити і не може показати на місце, яке турбує, може тримати ручку біля вушка, ніби захищаючи його. Спробуйте злегка натиснути на козелок і різко відпустіть, якщо малюк починає плакати – швидше за все вушко запалене. Також, запалення вуха часто супроводжується погіршенням слуху. Дитина стає збудливою і дратівливою, втрачає апетит, можуть навіть початись пронос і блювота.

Якщо Ви помітили тривожні ознаки – не зволікаючи зверніться до лікаря, адже неправильне лікування отиту може стати причиною погіршення чи навіть втрати слуху. Така серйозна хвороба потребує компетентного підходу до лікування, лікар, напевне, призначить антибіотик, протизапальні препарати, можливо і знеболювальні. Хворому потрібно багато пити, адже часте ковтання сприятиме покращенню стану слухової труби. Також, лікар може призначити краплі (не забувайте, що перед закапуванням вуха, краплі потрібно нагріти до температури людського тіла, для цього найкраще кілька хвилин потримати їх в теплих долонях). Після закапування вставте у слуховий прохід ватний тампончик. Теплові процедури при отиті є протипоказаними! (вигрівання може дати поштовх до поширення гною).

Нехай наші діти будуть здоровими!

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас