Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Особливості зимового догляду за кімнатними рослинами

Особливості зимового догляду за кімнатними рослинами
 

Безумовно, кімнатні рослини прикрашають наш дім, створюють особливу атмосферу затишку, а ще – очищають повітря, яким ми дихаємо, забезпечуючи сприятливий мікроклімат. Проте, в зимовий період змінюються правила догляду за домашніми рослинами, це диктують переміни в природі, а також інші зміни, які грядуть із настанням холодів.



Власне, в осінньо-зимовий час скорочується світловий день, таким чином для рослин наступає період спокою, припиняється їхнє активне зростання. Також, взимку знижується і рівень вологості повітря, адже починається опалювальний сезон, що також відбивається на правилах догляду за рослинами, які є дуже чутливими до змін клімату.

Перше, що вартує зробити з настанням зимово-осіннього періоду – переглянути місце розташування Ваших домашніх рослин: влітку вони цілком комфортно почуваються на підвіконні, а от взимку біля вікна вже не так затишно. Тому вартує продумати нове місце тимчасового проживання для рослин, адже протяги та низькі температури для більшості із них є дуже небезпечними. Також, бережіть квіти від надто близького сусідства із батареями та іншими обігрівачами. Але постарайтеся не змінювати місце розташування рослин надто часто, адже це теж є травмою для них.

Щодо поливу кімнатних рослин, то в зимовий період він дещо скорочується. Це пов’язано із сповільненням процесу росту, рослини не потребують стільки вологи, як раніше, а її надлишок може запустити процеси гниття коренів. Слідкуйте за станом ґрунту і поливайте рослини лише після того, як пересвідчитесь, що він висох. Майте на увазі, що рослини, які знаходяться в глиняних горщиках, варто поливати дещо частіше, ніж ті, які проживають у пластикових. Оптимальною є кімнатна температура води для поливу, надто холодна чи тепла вода можуть запустити несприятливі процеси.

А от щодо обприскування, воно взимку стає особливо актуальним через зниження вологості повітря в кімнаті. Звісно, це не стосується рослин, які не люблять попадання крапель води безпосередньо на листочки (наприклад бегонія). Для таких рослин створювати потрібний рівень вологості варто іншими способами, наприклад, розмістивши поблизу посудину з водою, увімкнувши зволожувач повітря, або ж поставивши вазон на піддон, у якому насипана зволожена галька чи керамзит.

Не забувайте протирати листки рослин, адже на них в будь-яку пору року осідає пил. Якщо листки дуже дрібні – періодично влаштовуйте їм теплий душ (грунт прикривайте клейонкою, аби не перезволожити його).

Щодо підгодівлі кімнатних рослин взимку, то у зв’язку з настанням періоду спокою, внесення добрив скорочується, або й зовсім стає неактуальним. Підгодовування потребують тільки рослини, які рясно цвітуть в холодний період, але і для них зменшують концентрацію добрив.

Нехай Ваші кімнатні рослини радують око в будь-яку пору року.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас