Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Вакцина від грипу: робити, чи не робити

Вакцина від грипу: робити, чи не робити
 

Ставлення до вакцинації в народі на сьогоднішній день доволі не однозначне, що пов’язано з багатьма об’єктивними і суб’єктивними причинами. Проте, із настанням зимового періоду, лікарі активно закликають нас все-таки робити щеплення проти сезонного грипу, який страшний своїми ускладненнями. То як бути, робити щеплення, чи ні? Звісно, однозначної відповіді на це питання Вам ніхто не зможе дати, проте, Ви можете зробити власні висновки щодо доцільності вакцинації, якщо чітко знатимете, що, власне, являє собою щеплення. Отже…



Вакцина містить розщеплений вірус грипу або його компоненти (не живий вірус, тобто вона не може викликати розвиток хвороби). Імунна система розпізнає вірус і починає виробляти антитіла, завдання яких – запобігти проникненню вірусу в клітини організму. Згодом в організмі виробляється імунітет проти грипу (ефект від вакцинації утримується від шести до десяти місяців). Зауважте, вакцина не дає стовідсоткової гарантії того, що Ви не захворієте, проте вона застрахує від важких ускладнень, якими небезпечний грип.

До речі, багаторазові дослідження вчених із різних країн доводять надзвичайно низьку ефективність даної вакцини (вакцини проти грипу). Пояснюють це тим, що вірус грипу є дуже мінливим, тобто важко передбачити, який із його штамів буде найактивнішим цього чи іншого сезону. Окрім результатів досліджень вчених, існують беззаперечні факти, які схиляють багатьох людей все-таки відмовитись від вакцинації через її страшні побічні дії. Справа в тому, що вакцина проти грипу містить в собі органічну сполуку ртуті, яка є токсичною для нервової системи.

Яке б рішення Ви не прийняли, пам’ятайте: після щеплення можливе підвищення температури тіла, розвиток алергічних реакцій. Не рекомендують вакцинуватися під час гострого перебігу хвороби, або якщо у Вас загострилася хронічна недуга.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас