Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Плавання під час вагітності

Плавання під час вагітності
 

Вода володіє дивовижними властивостями: розслабляє, тонізує тіло, тренує м’язи. Саме тому вагітним жінкам часто рекомендують зайнятися плаванням.



Звісно, перед тим, як піди в басейн чи відвідати відкриту водойму, Ви маєте порадитись зі своїм лікарем. Займатися плаванням не можна, якщо є загроза переривання вагітності, при передлежанні плаценти.

Звісно, плавання не може замінити занять гімнастикою чи аеробікою для вагітних, але лише вода дає таке приємне відчуття невагомості і легкості, в той же час знімає напругу та інтенсивно розвиває м’язову систему. Виконуючи заповільнені підводні рухи, здійснюючи опір воді, ми розвиваємо гнучкість тіла, витривалість. Плавання в повільному темпі дозволяє добре розслабитись, підсилює обмін речовин, допомагає відновити спокійний сон, що особливо актуально наприкінці вагітності.

Під час плавання дихання стає більш глибоким, для вагітної жінки це є ніби дихальною вправою, адже по переду – виснажливі перейми. Правильне дихання і повноцінна вентиляція легенів покращують постачання крові киснем, а значить, його в достатку отримує і майбутній малюк. У воді ми не відчуваємо ваги свого тіла, адже виштовхувальна сила послаблює дію сили тяжіння, зменшуючи навантаження на суглоби і хребет, відповідно, перебуваючи у воді, ми можемо повністю розслабитись, нас перестають турбувати болі в спині та попереку.

Заняття плаванням має позитивний вплив і на стан серцево-судинної системи, яка під час вагітності зазнає великих навантажень, покращується кровообіг, кров і лімфа починають швидше циркулювати по тілу і внутрішніх органах. Все це допомагає впоратися з проблемою застою крові в нижніх кінцівках і варикозом, зменшити набряки.

Наприкінці статті хочеться іще раз підкреслити, що незважаючи на всі плюси плавання під час вагітності, перед тим, як сходити в басейн, обов’язково порадьтеся зі своїм лікарем, він знає усі нюанси вашої вагітності і зможе визначити, чи немає якихось протипоказань до занять плаванням саме у вашому випадку.

Якщо ж плануєте відвідати природну відкриту водойму, поставтеся прискіпливо до її санітарного стану: чи достатньо чиста вода у річці або озері, де ви плануєте купатись? Купання в морі є двічі корисним, адже окрім усіх переваг плавання, які ми перераховували вище, додається цілющий вплив морської води та морського повітря для нашого організму.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас