Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чим вигідніше опалювати свій будинок?

Чим вигідніше опалювати свій будинок?
 

Центральне опалення, яке надає нам держава, сьогодні коштує дуже дорого, і для багатьох сімей, викласти суму в 400-500 гривень на місяць за опалення досить накладно. Тому багато сучасних сімей намагаються знайти більш вигідні варіанти того, як можна опалити свій будинок. Нижче ми розглянемо основні види опалювальних систем і розповімо про їхні переваги та недоліки.

Повітряне опалення

Теплоносієм в цій системі опалення є саме повітря, нагріваючись через теплогенератор, який може працювати як на газі, так і на дизелі. Тепле повітря по повітряних каналах надходить в приміщення, нагріваючи його. Переваги повітряного опалення приватного будинку: значна економія при використанні; повітря в будинку проходить попереднє очищення через фільтри, додатково можна інтегрувати зволожувач повітря в систему; замерзання і протікання теплоносія, а також запотівання вікон виключені.

Серед мінусів варто виділити два основних моменти: для квартир таке опалення не підійде, так як проектується і монтується система на стадії будівництва будинку, та й початкова вартість установки такої системи досить висока. Проте в процесі експлуатації ця система виграє у всіх інших в плані економії, адже що може бути дешевше повітря?!

Водяне опалення

В якості теплоносія в подібній системі опалення використовується вода, яка нагріваючись від теплогенератора, надходить в радіатори, тим самим нагріваючи приміщення. Серед переваг цього опалення: значна економія в порівнянні з центральним опаленням; можливість установки в побудованому будинку або квартирі; теплогенератор може працювати на газу або іншому альтернативному джерелі тепла.

Але, в той же час, для того щоб поставити водяне опалення на газу в квартирі чи будинку, потрібен спеціальний дозвіл, та й сама установка вийде не дешево, плюс радіатори сильно пересушують повітря, а в зимовий період вода в трубах може перемерзнути, викликавши протікання. При тривалій відсутності воду з системи обов'язково необхідно зливати, а після – заповнювати систему заново.

Електричне опалення

Тут, на відміну від двох інших систем, описаних вище, теплоносії як такі відсутні. Конвектори та радіатори нагріваються безпосередньо від електричної мережі, обігріваючи приміщення. У випадку з інфрачервоними приладами, за рахунок випромінювання вони нагрівають різні поверхні і предмети в будинку, які потім передають своє тепло в повітря. Основна маса приладів мобільні і їхнє місце розташування можна легко міняти за власним розсудом, до того ж і самі прилади коштують дуже недорого в порівнянні з іншими системами.

Мінуси такого опалення: окремі прилади неможливо об'єднати в одну автоматизовану систему, саме опалення носить скоріше локальний характер, для обігріву великого приміщення, наприклад, цілого будинку, таке опалення не підходить, та й рахунок за електрику може перевершити всі очікування.

Отже, яке ж опалення вибрати? Якщо у вас приватний будинок і є можливість внести деякі зміни в його конструкцію, тоді найкращим варіантом стане, безумовно, повітряне опалення, особливо якщо об'єднати його з системою кондиціювання. Для квартир і приватних будинків у місті самим зручним і економічно вигідним варіантом стане водяне опалення, ну, а електричне можна використовувати в якості додаткового джерела тепла в кімнаті чи офісі, але в якості альтернативи центральному опаленню воно не підходить.

Що вибрати для свого будинку, вирішувати звичайно ж тільки вам, а нам залишається побажати, щоб у вашому домі завжди було тепло, а ціни за комунальні послуги не вражали уяву.

Автор: Сальнікова Катерина

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас